Onderzoek: Gezond leven, gezond brein?

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Hierdoor krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Steeds meer mensen merken ook dat hun geheugen of denkvermogen verslechtert naarmate ze ouder worden.  

Omdat er nog geen medicijn bestaat tegen dementie of achteruitgang in het denkvermogen, wordt er veel onderzoek gedaan naar het vertragen of voorkomen van de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes  

Gezond ouder worden willen we allemaal. Uit eerder onderzoek weten we dat een gezonde leefstijl hierbij helpt. Dezelfde zaken die slecht zijn voor je hart, zoals overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en weinig beweging zorgen ook voor een hogere kans op dementie en achteruitgang in het denkvermogen. Allemaal zaken die mensen vaak kunnen aanpakken via veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.  

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Donders Instituut en de Wageningen Universiteit willen ontdekken welke veranderingen in de hersenen zorgen voor een beter geheugen en welke veranderingen in het lichaam samenhangen met gezonde hersenen. Wil jij je leefstijl verbeteren en de onderzoekers helpen om meer inzicht te krijgen over een gezond brein en gezond ouder worden? Meld je dan aan als deelnemer voor dit onderzoek! Je ontvangt een vergoeding van 150 euro en een vergoeding van je reiskosten (tot maximaal 50 km per enkele reis).  

De onderzoekers zoeken mensen: 

• tussen de 60-75 jaar oud die in de buurt van Nijmegen en/of Wageningen wonen. 

• met minimaal twee risico’s voor dementie die je kunt veranderen. Denk hierbij aan een te hoog cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten of weinig beweging.  

Op www.mocia.nl/onderzoeken/heli lees je meer over het onderzoek en kun je je aanmelden. Vragen? Mail deze naar heli@ru.nl