Publiek en artiesten gaan weer los. (Foto: Jan Willem de Venster)
Publiek en artiesten gaan weer los. (Foto: Jan Willem de Venster) Foto: Jan Willem de Venster

Géén podium Vierdaagsefeesten op Plein 1944

Algemeen

NIJMEGEN - Plein 1944 heeft op het laatste moment besloten dit jaar tijdens de Vierdaagsefeesten géén podium te organiseren. 

Organisator Joost Eickmans: “We hebben vanuit De Dromaai een aantal prachtige edities van de Vierdaagsefeesten op Plein 1944 mogen organiseren. We hebben echt fantastische herinneringen aan artiesten als De Staat, Kensington, The Dirty Daddies, Davina Michelle en Navarone. We vinden het dan ook jammer dat we de pauzeknop hebben moeten indrukken. Echter, de kosten stegen de laatste jaren helaas harder dan de inkomsten.”

“Op dit moment zijn we met andere Nijmeegse partijen aan het bekijken of we er vanaf volgend jaar wel weer een groot live feest van kunnen maken, maar daar zal wel wat voor moeten gebeuren. We hopen dat de betaalbaarheid om grote live acts te programmeren zo snel mogelijk wordt verbeterd. Concurrentie door verkoop van drank vanuit de gevel en blikverkoop uit de supermarkt is nu echt een groot probleem, naast stijgende organisatiekosten. We hopen dat de gemeente Nijmegen hiermee aan de slag gaat, zodat we in de toekomst weer feest hebben op Plein 1944!”, aldus Eickmans.

‘Drankverkoop vanuit gevel en blikverkoop uit supermarkt probleem’

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: “We betreuren het dat het dit jaar niet gelukt is om weer prachtige programmering neer te zetten op Plein 1944. We onderkennen de problemen die worden genoemd. Het organiseren van een open en gratis toegankelijk evenement zoals Vierdaagsefeesten is juridisch echter complex. We gaan dit jaar nog beter aan het publiek uitleggen hoe belangrijk het is dat zij hun drankje aan de bar kopen.”

“Voor organisatoren gaan de kosten voor de baten uit. Dat zal met consumptieverkoop en goed (festival)weer terugverdiend moeten worden, en het is lang niet altijd vanzelfsprekend dat dat ook lukt. Samen met de gemeente gaan we ook nadrukkelijker handhaven op gevelverkoop: verkoop vanuit een horeca- of winkelpand, puur gericht op voorbijgaand publiek, is niet toegestaan. Voor de komende editie is het te laat om de inschrijving voor Plein 1944 te heropenen voor andere organisatoren. Uiteraard hopen we dat er volgend jaar weer een mooi podium staat!”

Een deel van de programmering die voorheen te vinden was op Plein 1944 heeft, evenals levensliedzangers die je voorheen hoorde op het Joris Ivensplein, een plek gevonden op een van de vele andere podia van Vierdaagsefeesten. 

Drie podia

Maar er is ook goed nieuws te melden. Tijdens de Vierdaagsefeesten wordt het Joris Ivensplein ingevuld door het team achter Crotona, dat het plein omdoopt tot ‘The Outdoor Club’. Organisator Ritchie van de Graaf: “We brengen een muzikale beleving waar saamhorigheid, clubcultuur en kwaliteitsmuziek om op te dansen samen komt.” 

Voor het eerst verschijnt een klein podium voor het Besiendershuis aan de Waalkade en verwacht daar een relaxte loungesfeer met swingende jazz, soul, blue grass, latin en straattheater. 

En op het Mariënburgplein is een muziekpodium vanuit LUX terug van weggeweest.

www.vierdaagsefeesten.nl