Erna (rechts) en Jetta (links).
Erna (rechts) en Jetta (links).

Als sporten op maat beter bij jou past

'Stichting Koprol heeft mij veel gebracht'

NIJMEGEN - Stichting Koprol is een sportvereniging voor mensen die willen sporten op hun eigen niveau en zich om uiteenlopende redenen niet prettig voelen bij een reguliere sportclub. Zoals Erna (54) en Jetta (46).

Ze hebben elkaar leren kennen via het sporten bij Stichting Koprol. "Wij sporten iedere maandagavond in de sportzaal van de Sint Maartenskliniek. Door het samen sporten en plezier maken in de vorm van bijvoorbeeld een balspel zijn wij ons minder bewust van onze beperkingen."

Erna heeft een heftige vorm van MS. "Mijn dagelijks leven ziet er totaal anders uit dan vóór mijn diagnose. Dit uit zich onder andere in gezichtsproblemen en fysieke beperkingen. Alles wat zo vanzelfsprekend was, is nu in een ander daglicht komen te staan. Er zijn ook dingen die zelfs onmogelijk zijn geworden, bijvoorbeeld een boek lezen, fietsen en autorijden." 

"Het meest waar ik mee zit is het verlies van mijn zelfstandigheid. Mijn werk en mijn dagelijks leven zijn totaal veranderd. Het is een constante zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. In de kern ben ik nog steeds dezelfde persoon, ik heb nog dezelfde passies als vóór mijn diagnose. En dat maakt mij tot de persoon die ik ben; voor mij schijnt nog altijd de zon."

Intensieve revalidatie

Ook het leven van Jetta is in een paar jaar tijd erg veranderd. "Ik werd ziek en in eerste instantie dacht men aan een burn-out. Na een jaar constateerden ze een hersentumor. Ik ben daaraan geopereerd met als gevolg dat ik bijna niet meer kon lopen en praten. Door intensieve revalidatie is dit weer gedeeltelijk teruggekomen." 

"Mijn dagelijks leven is totaal niet meer zoals het was, ik kan niet meer autorijden, dagelijkse bezigheden kosten veel energie. Mijn spraakvermogen en het plannen van afspraken kosten mij erg veel moeite."

'Sporten bij Stichting Koprol levert mij 
positieve energie op'

Ze vervolgt: "Omdat ik positief aan mijn herstel wilde gaan werken, ben ik gaan sporten bij Stichting Koprol. Dit heeft mij veel gebracht, samen sporten levert mij positieve energie op. Dit enthousiasme straalt uit naar mijn kinderen en nadat zij een keer zijn meegegaan naar de sportavond bracht dit niet alleen mij maar ook hen veel. Op deze manier hebben ze gezien dat ik minder kwetsbaar ben dan ze dachten."

Naast sporten door middel van spel kun je bij Stichting Koprol ook andere sporten beoefenen zoals zwemmen, elektrisch rolstoelvoetbal, badminton, rolstoelbasketbal  en goalball. Alle lessen worden begeleid door professionals.

Voor verdere informatie kunt u terecht op de website stichtingkoprol.nl, Facebook en Instagram.

Boerderijdag

REGIO - Familie Peer aan de Bijsterhuizenstraat 12 in Beuningen doet vrijdag 19 mei mee aan de Campina Boerderijdag. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen koeien, varkens en de zorgboerderij bewonderd worden. Speciaal voor kinderen zijn er spellen. Vrij entree.