Anna Chernobuk voelt zich in Nijmegen als een vis in het water. (Foto: Maartje van Roozendaal)
Anna Chernobuk voelt zich in Nijmegen als een vis in het water. (Foto: Maartje van Roozendaal) Foto: Maartje van Roozendaal

Anna vluchtte uit Oekraïne en wil graag in Nijmegen blijven wonen

‘Het heeft geen zin voor mij om terug te gaan’

NIJMEGEN – Gaan slapen in een vredig land en wakker worden in een tijd van oorlog. Het overkwam Anna Chernobuk (21) uit Tsjernihiv, Oekraïne. Een jaar geleden kwam ze samen met haar moeder en hond Jessie naar Nijmegen om te vluchten voor de oorlog. Nu wil ze graag haar leven hier verder opbouwen. 

Door Maartje van Roozendaal

Het was 5 uur in de ochtend op 24 februari 2022 toen Chernobuk wakker werd gemaakt door haar moeder met de woorden. 'De oorlog is begonnen.' Enkele momenten hierna was ze haar tas aan het inpakken en werden de woorden van haar moeder steeds meer de realiteit. "Ik hoorde 24/7 de bombardementen en geweerschoten en rond drie uur begonnen er tanks vóór ons huis op elkaar te schieten”, zegt Chernobuk.  

Veiligheid opzoeken

Zo zat het gezin met vader, moeder, dochter én hond diezelfde dag nog in de auto onderweg naar opa en oma. "Zij wonen in het centrum van Tsjernihiv. Daar was het veiliger, omdat de meeste gevechten aan de rand van de stad plaatsvonden.”  

Maar ook in het centrum hield deze veiligheid geen stand. De 21-jarige kan zich nog goed de angst herinneren die ze voelde toen het huis naast haar gebombardeerd werd. "Mijn moeder had nog gezegd dat ik naar de schuilkelder moest komen, maar ik wilde niet, ik wilde gewoon mijn koffie drinken en mijn serie kijken. Het was ook even stil, maar toen hoorde ik een enorme knal. Ik voelde de muren om mij heen trillen en er kwam een soort dierlijke angst over mij heen. Mijn vader, opa en ik gingen buiten kijken en toen zagen we de mensen van wie het huis net was gebombardeerd. Ze waren aan het gillen en aan het huilen. Eng om te zien.”
Drie weken later vluchtten Chernobuk en haar moeder samen met hond Jessie naar Nederland en op 1 april vorig jaar zijn ze aangekomen in Nijmegen, waar ze werden opgevangen door een liefdevol Nederlands gezin. "Zij hebben ons goed geholpen en ik hou echt van ze.” Maar de twee konden vanwege financiële overwegingen daar niet meer blijven.  

Nu wonen moeder en dochter op een vluchtelingenboot om geld te sparen voor hun toekomst. Voor Chernobuk betekent dit sparen voor een leven in Nijmegen. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren in Oekraïne en zelfs als de oorlog stopt en Oekraïne wint, zal de economie en alles daar zo slecht zijn, het heeft gewoon geen zin voor mij om terug te komen en te proberen mijn, ‘vorige leven’ te leiden.” 

Nieuw leven

Daarbij heeft ze hier al een nieuw leven opgebouwd. "Ik heb een baan bij Bistrobar Bankoh waar ik iedere week veel werk. Na mijn studie Hotel and Restaurant Business in Oekraïne, die ik online volg, wil ik hier aan de Radboud Universiteit studeren. Ik heb ook veel nieuwe vrienden gemaakt, waaronder de Nederlandse familie waar ik en mijn moeder door zijn opgevangen.” 

Steun

Haar moeder wil wel weer terug naar Oekraïne. "Daar heeft ze haar hele leven. Haar familie, werk, en vrienden. Voor mij is het makkelijker om hier te blijven. Ik ben nog jong, ik kan hier nog een leven maken en mijn ouders, familie en vrienden steunen mij ook in die beslissing.” 

Koesteren  

Als er iets is wat Chernobuk geleerd heeft van haar ervaringen in de oorlog is het dat je de kleine momenten met je familie moet koesteren. Het grootste deel van haar familie - waaronder haar vader die bij het leger is gegaan - woont nog in Oekraïne. "Ik mis mijn familie heel erg en ik probeer zo goed mogelijk contact te houden. Wanneer het kan, ga ik ze zeker bezoeken.” 

Mooie herinneringen maken

"Ik had een prachtig leven in Oekraïne vóór de oorlog, ik heb daar geweldige vrienden en familie, maar nu ik hier ben probeer ik het beste van deze situatie te maken en zoveel mogelijk mooie herinneringen te maken.” 


Concerto
Primavera

NIJMEGEN - Harmonie Hatert verzorgt zaterdag 13 mei het traditionele Concerto Primavera. Dit keer in het Kandinsky college aan de Hatertseweg 404 in Nijmegen. Thema: Music Connected. Aanvang 20.00 uur Toegang gratis.

Er zijn muziekstukken te beluisteren van uiteenlopende aard, maar die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Denk aan film-, musical-, pop- en marsmuziek. Er is ook een echte harmonie compositie te beluisteren. 

Gezocht: 
huurwoning

NIJMEGEN - Een remigrerend academisch gezin met 2 kinderen zoekt in Nijmegen een sfeervolle huurwoning met minimaal 3 slaapkamers, liefst voor 1 jaar en vanaf 1 juli; ongemeubileerd of gemeubileerd zijn beide opties. "Wij zijn een Nederlands gezin, bestaande uit twee hoogleraren filosofie, twee Nederlands-Amerikaanse kinderen (12 en 10 jaar oud) en twee lieve katten. Wij wonen nu nabij San Francisco en keren terug naar Nederland om dichter bij familie te zijn en vanwege een nieuwe baan op Radboud Universiteit." Contactpersoon in Nijmegen Oost is Annemieke Beekers (tel. 06-43206586). Voor meer info: Marjolein Oele (moele@usfca.edu) of Gerard Kuperus (gkuperus@usfca.edu).

Gesprekken
over vrijheid

NIJMEGEN - De Vrijheidsgesprekken Podcast is een reeks gesprekken over de betekenis van vrijheid. In deze reeks praat Rob Jaspers met bekende Nijmegenaren over wat vrijheid voor hen betekent. De gesprekken zijn te beluisteren via alle bekende podcastplatforms en op www.iendepodcast.nl. Op de planning staan nog gesprekken met presentatrice Eva Eikhout en rapper Jeroen Lazeroms, beter bekend als Jeroen Antoini. De Vrijheidsgesprekken zijn een initiatief het 4 en 5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland-Zuid. 


De Vrijheidsgesprekken Podcast is te beluisteren via www.iendepodcast.nl.