Stoomcarrousel van Benner op Kelfkensbos 1935. (Foto: Regionaal Archief Nijmegen)
Stoomcarrousel van Benner op Kelfkensbos 1935. (Foto: Regionaal Archief Nijmegen) Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Geschiedeniscafé: kermis en de Nijmeegse badcultuur

NIJMEGEN - In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) in Nijmegen is vrijdag 12 mei vanaf 17.00 uur weer een Nijmeegs Geschiedeniscafé. 

Onder leiding van Maarten Hageman kan je luisteren naar twee lezingen, een column en de historische zeepkist. De toegangsprijs is 5 euro (inclusief 1 consumptie). Als je vriend bent van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kun je de lezing gratis bijwonen. Ook voor studenten met studentenkaart is de toegang gratis.

750 jaar kermis

Auteur René van Hoften vertelt over een expositie die vanaf 16 mei in het Huis te beleven is, over een onderwerp waarover ook een boek van zijn hand zal verschijnen: de geschiedenis van de Nijmeegse kermis. Net als de Stevenskerk bestaat de Nijmeegse kermis dit jaar 750 jaar. In die 750 jaar is er nogal wat veranderd aan dit volksfeest, met een opmerkelijke trendbreuk na de Tweede Wereldoorlog.

Badcultuur in Nijmegen

Geschiedenisstudent Renée Evers vertelt aan de hand van Nijmeegs beeldmateriaal over haar onderzoek naar historische badcultuur.

Zeepkist, column en muziek

Naast deze twee lezingen staan de vaste onderdelen van het Geschiedeniscafé op het programma: de historische zeepkist en een column. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Pieter Geijsberts.


Lezing over drie eeuwen stadsontwikkeling 

NIJMEGEN - Aan de hand van prenten vertelt Paul Dickmann dinsdagavond 9 mei in de Mariënburgkapel in Nijmegen over drie eeuwen stadsontwikkeling in Nijmegen. De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur. Entree 5 euro (voor Vriend van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis gratis). Er is maar een beperkt aantal toegangskaarten.

Door zijn ligging aan de grote rivieren en op een verhoging in het landschap, was Nijmegen eeuwenlang van groot strategisch belang. 

In de loop der eeuwen waren de Nijmeegse stadsmuren een vloek en een zegen: ze waren een belangrijk onderdeel van de stedelijke verdediging, maar beperkten ook de groei en ontwikkeling van de stad.

De stad mocht nooit in handen van de vijand vallen. De wallen moesten de stad en de grote belangen die daarmee gemoeid waren altijd bescherming bieden. Ze moesten koste wat kost in stand blijven. Toch veranderde de stad. Het ging alleen niet zo snel.

Historicus Dickmann schetst in deze lezing aan de hand van dertig originele Nijmegen-prenten (kopergravures en tekeningen) de stadsontwikkeling van 1550 tot de sloop van de vestingwerken rond 1875. Ook belegeringen en natuurrampen als hoogwater en ijsgang komen aan bod.