Afbeelding
Foto:

Saome dele

In de hectische aanloop naar de presentatie van het Nieuw Nimweegs Woordenboek en bijbehorende website waar het dialect niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar zal zijn, zocht ik een rustgevend plekje in het altijd boeiende Valkhofpark. Dichtbij de Karolingische kapel stond een uitnodigend bankje. Altijd gewapend met pen en papier zette ik de eerste strepen voor een schets van het park in ontluikende lente. 

Zonder bewust te willen storen, nam een jonge vijftiger voorzichtig plaats op het andere einde van de bank. Hij wilde duidelijk niet storen, maar zijn aandacht bij mijn tekenen was voelbaar. “Bin u tekenuir?”, vroeg hij bijna verlegen. “Dà ha’k oek graog wille wurde. Hè’k nog tekenles gehad ien die school op ’t Hertogplein. Bin ik net nog langs gelope, muir die is d’r hillemaol nie mir. Soen apert gebouw. Weg feur nieuwbouw.” Hij kon het niet begrijpen. ”Ik bin duirfeur nog wel speciaol nuir Nimwege teruggekomme.” 

Hij maakte me nieuwsgierig. Mijn oor lenen was voldoende voor zijn verhaal. “Ik hoopte dà die school duir nog was én hullie administraosie. Want ik suuk Elsje. Die sat duir op kantoor. Leuk ertistiek meidje. Hè‘k ’n keer bij mien tuus op pepier geset. We wuire gek op mekuir, heur.” 

De tekening had ze van hem gekregen. Ingelijst en voorzien van zijn handtekening en een opdracht op de achterzijde. “Ik hoopte so dà se duir huir adres konde fiende”, zuchtte hij moedeloos. Mijn schets was eerder klaar dan zijn verhaal. De inspirerende omgeving werkte bepaald niet remmend op hem. “Nou bin ik feurig juir gescheje en oek ferhuust met allenig mien eige spulle. Kwam ik bij ’t uutpakke die schets fan Elsje tege en fuulde ik mien laoiend fuur feur huir wir opflamme. Die schets hè’k opgehange ien mien nije slaopkaomer, muir ik slaop d’r slecht fan.”  

Zijn tekenvaardigheden had hij nooit uitgebreid, bekende hij met voelbare spijt. De stilte die viel, vulde zich met het donkere geluid van zwaarbeladen opvarende schepen. "Hè'k 'n fraog: Ken u mien hellepe um die schets Facebookwuirdig te maoke? Dan fraog ik iedereen um dà te dele.” 'Op zoek naar Elsje' kon weleens viraal gaan.