Peter Martens met in de hand zijn boek 'Politie, vroeger was alles...'. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Peter Martens met in de hand zijn boek 'Politie, vroeger was alles...'. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto:

Peter Martens schrijft boek over zijn lange loopbaan bij de politie

'Als je een zaak niet oplost is dat heel frustrerend’

NIJMEGEN - Hij spreekt van een grote klapper. Een groot onderzoek naar verdovende middelen is tot een goed einde gebracht. Tot opluchting van Peter Martens en zijn collega's. Het onderzoek dateert van jaren geleden. Het is destijds groot nieuws. Zozeer zelfs dat een cameraploeg van RTL hem komt filmen.

Door Vincent Bos

Peter Martens (77) heeft een rijke carrière bij de Rijkspolitie in het district Nijmegen, de landelijke recherche van het KLPD en bij het Korps Politie Aruba achter de rug. Hij heeft op recherchegebied een aantal onderzoeken gedraaid bij de gemeentepolitie Arnhem en met Arnhemse collega’s samengewerkt 

De Arnhemmer heeft aan verhalen geen gebrek. Het zijn er te veel om op te noemen. Zestig bijzondere zaken heeft hij opgenomen in zijn eerste boek onder de titel 'Politie, vroeger was alles....’.

Naar buitenland

Hij heeft aan grote onderzoeken meegewerkt. Zo was hij betrokken bij een grootschalig onderzoek naar de handel in heroïne door Turken. Martens is er zelfs voor naar Istanbul geweest. "Dat maakt je toch niet vaak mee dat je als Nederlandse politieman in het buitenland werkt."

Het boek is bij toeval tot stand gekomen. "Het had te maken met het pensioen van mijn vrouw. Ze kreeg een PIZ-cursus aangeboden, Pensioen in Zicht. Ik ben mee geweest. Ter afsluiting van de cursus moest je een brief aan jezelf schrijven waarin je jezelf een doel stelde. Ik had opgeschreven dat ik binnen een jaar een boek af wilde hebben. Op dat moment stond er nog geen letter op papier. Toen kwam corona en had ik tijd over. In die periode ben ik begonnen om mijn ervaringen op te schrijven", aldus auteur Martens.
Het gevolg is een boek van 192 pagina's met 60 verhalen. Hij kan putten uit een rijk arsenaal aan ervaringen. Peter Martens heeft immers aan tal van onderzoeken gewerkt. "Het is een redelijk compleet boek met alles wat ik heb meegemaakt. Er is met collega's gelachen en gehuild. De selectie bestaat vooral uit verhaal die het meest zijn blijven hangen."

Niet elk verhaal eindigt zoals gehoopt. Hij herinnert zich een moordzaak in Alkmaar uit 1993. Het onderzoek werd in 2000 opnieuw opgestart. "Er is uitputtend onderzoek naar gedaan. Maar de zaak is niet opgelost. Dat is heel frustrerend. Je kunt er niet al te lang stil bij blijven staan. Je moet altijd weer door."

En dan is er nog het bijstandsonderzoek in Tiel. De zaak nam gaandeweg in omvang toe. "Er liepen lijntjes naar Rotterdam en Amsterdam. Er is zelfs een landelijk team opgezet. Dat was onze verdienste. Uiteindelijk bleek dat het om drugs ging."

Peter Martens heeft van oud-collega's positieve reacties op het boek gekregen. Het is uitgegeven door Boekscout en te bestellen via bol.com.

Het boek is volgens de uitgever een aaneenschakeling van grappige, dramatische en ontstellende gebeurtenissen, variërend van een hilarisch bezoek aan de burgemeester van Beuningen tot de liquidatie in Alkmaar. Het boek kost inclusief verwerk- en verzendkosten 21,50 euro.