Science Café in The Shamrock.
Science Café in The Shamrock. Foto:

Een Digitale Democratie

NIJMEGEN - Maandag 15 mei verzorgt het Science Café Nijmegen een evenement met lezing en discussie over democratische innovatie (participatie, deliberatie) middels digitale netwerken en AI. 

"Wij zijn 21e eeuwse burgers die ons best doen om te communiceren met instellingen die in de 19e eeuw zijn ontworpen en zijn gebaseerd op een informatietechnologie van de 15e eeuw", aldus democratie-activiste Pia Mancini. "Juist deze mismatch maakt dat onze parlementaire ‘rood vakje' democratie in de huidige ICT/netwerk tijd hopeloos disfunctioneel raakt, met polarisatie en desinteresse als gevolg. Wat nu als we zouden besluiten deze technologieën aan te wenden voor een fix en zodoende de representatieve democratie naar een meer participatieve transformeert." 

Martijn de Vries komt spreken over de Participatieve Waarde Evaluatie een online methode om beleidsopties te evalueren met de participatie van grote groepen burgers. Davide Grossi doet onderzoek naar besluitvorming in groepen en hoe met AI-ondersteuning daarbij het ideaal van grootschalige online deliberatie kan worden gerealiseerd.

Science Café in The Shamrock, Smetiusstraat 17 in Nijmegen. Aanvang 19.30 uur, gratis entree, vrije inloop. Voor meer informatie: www.sciencecafenijmegen.nl.

Afbeelding
Afbeelding