Publieksavond Numaga over Nimweegs dialect

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In 1987 verscheen het eerste Nimweegse Woordenboek. Schrijver was Wim Janssen, ras- Nijmegaar en Benedenstadter. Recent verscheen een nieuwe uitgave van het Woordenboek, van de hand van Leo van Stijn en prof. Roeland van Hout. Alle reden voor de historische vereniging Numaga om uitgebreid in te gaan op het Nimweegse dialect en de volkscultuur. 

Wie spreekt het nog, waar komt het vandaan en heeft het Nimweegs als volkse taal nog toekomst? Het Nimweegs, de cultuur, muziek en teksten staan dinsdag 16 mei centraal in de Numaga-publieksavond in de Lindenberg. Aanvang 20.00 uur. Entree 5,00 euro (kaarten aan de zaal).

 ’Doe jij dat ff feur muh pakkuh’, ‘Dah zak, dah hek en dah mok’, ‘Huus toe lillekerd’, zomaar wat uitdrukkingen die iedereen wel eens heeft gehoord. Maar wat is dat voor een taaltje, waar komt het vandaan? Wie spreekt het nog en zal dit stadsdialect ooit verdwijnen? 

Roeland van Hout gaat uitgebreid in op verleden, heden en toekomst van dit bijzondere fenomeen. Kefas van Rossem vertelt over de nagenoeg vergeten columnist Naodus die voor en na de oorlog wel 900 stukjes schreef. Leo van Stijn vertelt over zijn liefde voor de volkstaal. Taalkundige Luis Miquel Rojas uit Peru gaat het Nijmeegse dialect uitgebreid onderzoeken. 

Verder zijn er Nimweegse liedjes te horen, uitgevoerd door Peter Freijsen (oud-Kladderadatsj) en Melchior de Grood. Ook is die avond de bekendmaking van de prijsvraag ‘Het meest Nimweegse woord en uitdrukking’.