Fort Beneden Lent in vogelvlucht.
Fort Beneden Lent in vogelvlucht. Foto: Staatsbosbeheer

Nieuwe functie voor oud verdedigingswerk Fort Beneden Lent

Algemeen

LENT - Fort Beneden Lent ligt als groene plek tussen de Waal en de nieuwe woonwijk Hof van Holland. Staatsbosbeheer en gemeente Nijmegen willen het fort een nieuwe functie geven die iets toevoegt aan de omgeving. Maar eerst worden er onderzoeken verricht omdat er vermoedelijk oorlogsresten in de bodem zitten. 

Er wordt een milieukundig vooronderzoek gedaan, een archeologisch onderzoek en een onderzoek naar flora en fauna. Verder wordt alles op het terrein gemeten en wordt de bodem in en rondom het fort onderzocht door middel van oppervlaktedetectie. Zo wordt in beeld gebracht of en waar ontplofbare oorlogsresten in de bodem zitten. 

Eerste inventarisatie

De onderzoeken zijn bedoeld om het fort ondergronds en bovengronds in kaart te brengen. Frank Lefering, projectleider explosieven-opsporingsbedrijf ECG uit Wijchen, legt uit: “Eerst onderzoeken we het fort, de gracht en de grond eromheen. Dat doen we heel precies door vanaf de oppervlakte te detecteren. Zo komen we te weten waar misschien oorlogsresten in de bodem zitten.” 

“De onderzoeken nemen ongeveer vijf maanden in beslag. De uitkomst van het onderzoek is de basis voor het uitvoeringsplan voor het eventueel benaderen van de oorlogsresten. Daarover kunnen we op een later moment meer vertellen.”

Aandacht voor natuur

Het fort uit 1862 is niet alleen vanwege de geschiedenis belangrijk. Het is ook voor de natuur van grote waarde. Menno Brandt, projectleider vanuit Staatsbosbeheer: “Het onderzoek en het opruimwerk wordt gedaan in nauwe samenwerking met specialisten. Dat zijn gecertificeerde en gespecialiseerde organisaties op het gebied van milieu, ecologie en archeologie.”

“Het gebeurt altijd met aandacht voor de ecologische waarde van het fort. Het uitgangspunt is altijd dat we zo veel mogelijk groen willen houden.”

Toekomstplannen

Wat er na de onderzoeken met Fort Beneden Lent gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Brandt: “We zijn nu bezig met het verzamelen van gegevens. In een latere fase gaan Staatsbosbeheer en Gemeente Nijmegen nadenken over een nieuwe functie voor het Fort.”

Verdedigingswerk  

Fort Beneden Lent (ook Nieuw Knodsenburg genoemd) werd in 1862 gebouwd ter verdediging van de stad Nijmegen. Later diende het als bescherming van de spoorbrug over de Waal. Het fort was in Eerste en Tweede Wereldoorlog bemand. 

Het verdedigingswerk bestaat uit een zogenaamd bomvrij logiesgebouw met daaromheen een aarden verdedigingswal en een gracht. Sinds 1983 wordt het perceel beheerd door Staatsbosbeheer.

Het laatste nieuws over dit project is te vinden op staatsbosbeheer.nl/fortbenedenlent en op MijnWijkplan van de gemeente Nijmegen (nijmegen.mijnwijkplan.nl/project/fort-beneden-lent).