Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Overzeese vriendschap

Algemeen

Als u deze column leest, ben ik een lang weekend op werkbezoek in de Amerikaanse stad Albany, op uitnodiging van de burgemeester daar. Want Nijmegen heeft een warme vriendschapsband met Albany, de hoofdstad van de staat New York. 

We zijn sinds de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbonden door bijzondere daden van menslievendheid van de Amerikaanse inwoners en de dankbaarheid daarvoor vanuit Nijmegen. De vriendschap bestaat ruim 75 jaar, wat we dit weekend (uitgesteld door reisbeperkingen in coronatijd) alsnog gezamenlijk zullen vieren.

De gezamenlijke geschiedenis tussen Albany en Nijmegen begon eigenlijk al bij de Waaloversteek tijdens operatie Market Garden, een belangrijke stap in onze bevrijding. In die bootjes zaten jonge Amerikaanse soldaten van de 82nd Airborne Division, onder leiding van generaal Gavin uit Albany. Het Nijmegen dat Gavin hier destijds aantrof, was verwoest door het bombardement op 22 februari 1944. Generaal Gavin zag dat de Nijmegenaren ernstig leden door de oorlog en de gevechten die nog steeds voortduurden. Hij zag ook dat de Nijmegenaren hen dankbaar waren en zich inzetten om de bevrijders te ondersteunen, bijvoorbeeld door hun oorlogsgraven te verzorgen.

Gavin sloot onze stad in zijn hart. Na de oorlog keerde hij terug naar zijn thuisstad en riep stadgenoten op om Nijmegen te helpen bij de wederopbouw. Dat vond breed gehoor. 

Met elkaar verbonden door bijzondere daden van menslievendheid  

De bewoners van Albany zorgden dat er in 1947 zo’n 300 ton aan goederen in Nijmegen arriveerde om de wederopbouw echt op gang te helpen. Schepen vol met babykleertjes, voedselpakketten, schoenen, bouwmateriaal, typmachines. En ook brieven van inwoners van Albany, geschreven aan voor hen onbekende gezinnen in het verre Nijmegen om hen een hart onder de riem te steken. Dat was het begin van nog altijd voortdurende vriendschappen tussen families. De banden tussen onze steden krijgen sinds een aantal jaar extra stimulans door de stichting Friendship Albany Nijmegen, die ik daarvoor erkentelijk ben.

Op het programma staan bezoeken aan verschillende historische plekken en een aantal ontmoetingen met inwoners, zoals het bijwonen van het Tulip Festival. De koningin stuurde destijds duizenden tulpenbollen naar Albany als dank, waarna de tulp de officiële bloem van de stad werd en jaarlijks dit festival wordt gevierd. Een mooie traditie die de historie van onze steden levend houdt, ik kijk ernaar uit. 

Ik zal daar uiteraard Albany en zijn inwoners namens u allen hartelijk bedanken voor hun belangeloze hulp, die onze stad weer moed gaf en op de been hielp na een afschuwelijke periode.

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl