Alexei Ogrintchouk. (Foto: Marco Borggreve)
Alexei Ogrintchouk. (Foto: Marco Borggreve) Foto:

Barbers Vioolconcert en de Zevende van Beethoven

Expressieve en 'dansende muziek'

NIJMEGEN - Violiste en Maestro-jurylid Isabelle van Keulen soleert bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Samen met het orkest brengt ze het Vioolconcert van de Amerikaanse componist Samuel Barber. 

De leiding is in handen van Alexei Ogrintchouk, die zich ook over Beethovens Zevende symfonie en zijn ballet ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ ontfermt. Het concert is onder meer te beluisteren in Arnhem (zaterdag 20 mei Musis, 20.00 uur) en Nijmegen (zondag 21 mei De Vereeniging 14.15 uur). 

Het Vioolconcert van de Amerikaanse Samuel Barber behoort tot de meest gespeelde vioolconcerten van de 20e eeuw. De eerste twee delen zijn melodieus en expressief, de finale is een virtuoos hoogstandje. Het werk vraagt om uiterste concentratie om de uitgesponnen melodische lijnen van het begin tot het einde als één grote spanningsboog te laten klinken, waardoor de muziek een enorme weelde en diepgang krijgt.  

Voor Alexei Ogrintchouk, is Beethovens Zevende symfonie een geliefd werk. In mei brengt hij deze ‘dansende muziek' van Beethoven samen met Phion. Bij zijn leven was deze vrolijke symfonie vol dansende melodieën het populairste werk van de componist. Het concert opent met nog meer 'dansende' Beethoven met de Ouverture en Finale uit het ballet Die Geschöpfe des Prometheus

De Zevende Symfonie wordt ondersteund met de muziekapp Wolfgang om tijdens het concert duiding en verdieping te gegeven aan het stuk. Download vooraf de Wolfgang App via de App stores of via Wolfgangapp.nl. Meer informatie en tickets via www.phion.nl.



 Isabelle van Keulen. (Maike Helbig)