Aanpak overlast houtstook

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Als de Stookwijzer code Oranje of Rood aangeeft, moeten we geen hout stoken, vindt GroenLinks Nijmegen. “Mensen met luchtwegklachten kunnen zich nauwelijks beschermen tegen rookoverlast. Houtstook is bovendien een grote bron van luchtverontreiniging voor alle Nijmegenaren. We hebben nu de mogelijkheid daar iets tegen te doen”, aldus GL-raadsleden Abdulahi Hussen en Jasmijn Kraaijeveld. 

In Nederland leven 1,2 miljoen mensen met chronische luchtwegklachten. Houtstook is vooral voor hen schadelijk. “Maar bij code Oranje of Rood van de Stookwijzer blijft de rook zodanig hangen dat de lucht voor niemand gezond is”, benadrukt Kraaijeveld. “Door op die momenten geen hout te stoken, kunnen we echt veel doen voor de luchtkwaliteit in Nijmegen.”

Overlast terugdringen

In Nijmegen is in 2020 de motie ‘Laat overlast van houtstook in rook opgaan’ aangenomen. In deze motie wordt o.a. gepleit voor een slooppremie van kachels, subsidie voor katalysatoren, voorlichting over houtstook en onderzoek naar een verbod op overlast van houtstook. 

Hussen: “Wij zoeken dus al langer naar mogelijkheden om rookoverlast terug te dringen. Tot nu toe hadden we als gemeente daarvoor nauwelijks mogelijkheden, maar in de nieuwe Omgevingswet zitten die mogelijkheden wél. Wij willen graag het voorbeeld van Amersfoort volgen, waar een verbod op houtstook mogelijk is als de Stookwijzer naar Oranje of Rood doorslaat.”

Gezondheid voorop

“Tot nu toe was er op lokaal niveau te weinig mogelijk, maar nu willen we met behulp van de Omgevingswet een volgende stap zetten. Houtstook is één van de grootste bronnen van luchtverontreiniging. Het leidt tot voortijdige sterfgevallen. We zijn het aan alle Nijmegenaren verplicht om hier wat aan te doen,’’ aldus Hussen en Kraaijeveld.

GroenLinks heeft samen met de SP Nijmegen, D66 Nijmegen en Partij voor de Dieren Nijmegen het College van B&W gevraagd om óók in Nijmegen bij code Oranje en Rood van de Stookwijzer houtstook te verbieden.