Wethouder Tobias van Elferen onthult het naambord. (Foto: gemeente Nijmegen)
Wethouder Tobias van Elferen onthult het naambord. (Foto: gemeente Nijmegen) Foto:

Nijmeegse heilige Titus Brandsma krijgt zijn eigen singel

Algemeen

NIJMEGEN - Wethouder Tobias van Elferen onthulde op 15 mei, precies één jaar na de heiligverklaring van Titus Brandsma, het straatnaambord van de St. Titussingel in Nijmegen.

Het straatnaambord van de St. Titussingel vermeld: Titus Brandsma (1881-1942): Karmelietenpater, hoogleraar en verzetsman. Vermoord in Dachau. In 2022 heilig verklaard.

Het was in 2022 precies 80 jaar geleden dat de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma overleed. Zondag 15 mei 2022 werd Brandsma in Rome door paus Franciscus heilig verklaard. 

Brandsma werd op 26 juli 1942 door een injectie in het concentratiekamp Dachau om het leven gebracht. In januari van dat jaar was hij door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. Via de strafgevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en strafgevangenis Kleef kwam hij in Dachau terecht, waar hij zwaar werd mishandeld.

“De in Friesland geboren Titus Brandsma was Rooms-Katholiek en trad op jonge leeftijd toe tot de Karmel-orde. Hij heeft daarna een belangrijk deel van zijn leven in Nijmegen doorgebracht. Tot zijn tragische dood in 1942 was hij 20 jaar hoogleraar aan (toen nog) de Katholieke Universiteit Nijmegen. En in 1932-1933 was hij ook rector magnificus. Hij was een man van het geloof, maar ook iemand die midden in de maatschappij stond. Brandsma was dapper en inspirerend, een verzetsheld, iemand die veel heeft betekend voor onze stad en voor de vrijheid. toen onze stad 2000 jaar bestond in 2005 heeft u met duizenden stemmen gezorgd dat hij winnaar werd van de verkiezing Grootste Nijmegenaar aller tijden. En terecht”, schreef Bruls vorig jaar in zijn wekelijkse column in De Brug Nijmegen.