Dit groepje vrijwilligers is er klaar voor.
Dit groepje vrijwilligers is er klaar voor. Foto: IVN Gelderland.

Waalstrandjes en oevers vrij van zwerfafval

Algemeen

NIJMEGEN - Zo’n 40 vrijwilligers van Nijmeegse sportverenigingen staken afgelopen weekend de handen uit de mouwen voor zwerfafvalvrije Waaloevers. Er was een stralende lentezon, een uitgelezen moment om zwerfafval op te ruimen op de strandjes en langs de oevers van de rivier.

De vrijwilligersgroep bestond uit leden van NSVV Heyendaal, NSVV FC Kunde, NSVV Keizerstand Kannibalz, Popkoor The Anthony Singers en Floorball Flames. De gemeente geeft deelnemende verenigingen een vergoeding voor de clubkas, als dank voor hun inzet.

De DAR voorziet de vrijwilligers van afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes. In enkele uren ruimden ze in vijf verschillende gebieden alles op wat ze aan afval tegenkwamen. Dat was veel recreatieafval, maar ook autobanden, vistouw en gedumpt huisraad. Veruit het meest gevonden materiaal was plastic. Het ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.

Het is de vijfde keer dat vanuit Schone Rivieren in Nijmegen een opruimactie plaatsvond. Deze actie werd gecoördineerd door IVN Gelderland. Ook in veel andere gemeenten in Gelderland wordt twee keer per jaar een opruimactie georganiseerd. 

Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook ‘rivierafvalonderzoekers’. Zij onderzoeken de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Meer weten over Schone Rivieren? Kijk op de website www.schonerivieren.org.


Afbeelding