Een beeld van een draaidag.
Een beeld van een draaidag. Foto:

Oekraïense en Nijmeegse leerlingen werken samen aan film

Algemeen

NIJMEGEN - Gevluchte kinderen kunnen voor educatie terecht op het Pontem II in Nijmegen, een locatie van het Pontem College speciaal voor Oekraïense jongeren. Ruim een jaar na het begin van de oorlog blijft het gevoel van ontheemding en de worsteling met de Nederlandse taal een moeilijk punt. Arthouse LUX, Pontem en Canisius College hebben daarom samen een uniek project opgezet: Tvoya istoriya, moya istoriya (Jouw verhaal, mijn verhaal)

In dit project gaan Oekraïense en Nijmeegse leerlingen samen op zoek naar een gemeenschappelijke (beeld)taal. Samen maken ze een film, die ze van a tot z zelf bedacht, geregisseerd en gemonteerd hebben. Op 5 juli gaat de film in première in LUX. 

Koppeling

Alle Oekraïense jongeren hebben basislessen Film gekregen op school. Daarna worden deze Oekraïense jongeren gekoppeld aan Nijmeegse jongeren van het Canisius College. In gemixte werkgroepen (script, regie, acteren, camera, etc.) gaan ze de uitdaging aan: het maken van een volwaardige film. 

Verbinding

"De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor alle fasen van het filmproces: van preproductie tot postproductie, van script tot première." 

"Door samen aan de slag te gaan met het maken van een artistiek product ontdekken ze niet alleen de kracht (en pracht) van film maar verbinden we ook jongeren die uit compleet andere werelden komen aan elkaar", aldus de organisatoren.
"De leerlingen van Pontem II hebben veel last van de situatie in hun thuisland. Emoties, onzekerheid en stress komen regelmatig naar boven. Door samen met leeftijdsgenoten te werken aan een filmproject, ontstaat er een veilige omgeving waar jongeren met elkaar durven spreken en handelen en zodoende hun emoties kunnen uiten en leren reguleren", aldus filmcoach Esther Fluijt van LUX.

"Film staat dicht bij de belevingswereld van jongeren en heeft als grote voordeel dat het gebruik maakt van beelden in plaats van gesproken taal", weet Fluijt. 

Ze vervolgt: “We streven naar een succeservaring in een veilige en open setting, zowel gedurende het proces als bij de vertoning van de film op het witte doek in een volle bioscoopzaal.” 

Meer zelfvertrouwen

"Het doel is dat iedere leerling zich gehoord en gezien voelt, zijn of haar bijdrage kan leveren aan het creatieve proces en na afloop trots is op het resultaat", aldus filmcoach Fluijt.

"Tijdens het project maken jongeren, begeleiders en docenten kennis met elkaar, en kennis met een wereld die voorheen alleen bekend was door de krantenkoppen of nieuwsitems op het journaal. En omgekeerd: voor de Oekraïense leerlingen is het een manier om met meer zelfvertrouwen en lokale contacten deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij."

Laatste draaidagen

De eerste draaidagen voor de film zitten er inmiddels op. Op 3 juni vindt de laatste draaidag plaats in Nijmegen en gaan de leerlingen hun film opnemen. 

Première

De film gaat op 5 juli in première in LUX met een middagvoorstelling voor de leerlingen van beide scholen. In de avond draait de films nogmaals met een contextprogramma voor ouders, belanghebbenden, partners en genodigden.

Meer informatie: lux-nijmegen.nl

Afbeelding
Afbeelding