Mireille en Jan Hermens.
Mireille en Jan Hermens. Foto:

'Heb een ruimere kijk op de wereld meegekregen'

Rubriek De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

"Ik hou van alles wat groeit en bloeit. Zo heb ik mijn hele tuin in bloei staan maar ook iedere week verse bloemen in huis", aldus Jan Hermens. "Ik was er altijd voor de kinderen toen zij klein waren. Ik liep als een van de weinige vaders achter de kinderwagen. Toen werd ik vaak voor mietje uitgemaakt. Want achter de kinderwagen lopen was zeker in die tijd de taak van de moeder." 

"Mijn vader was altijd met ons aan het spelen maar vond het heel lastig als we huilden. Maar mocht dat dan toch eens gebeuren, als we gevallen waren bijvoorbeeld, en we huilden van de pijn dan riep mijn vader altijd 'waarom ga je nu op de grond liggen, liggen doe je in je bed' en dan hoefden we niet meer te huilen en de pijn was over", aldus dochter Mireille Hermens. "Wij kunnen goed met elkaar opschieten en hebben altijd veel lol. Afgelopen winter zijn we samen zeven weken in Australië geweest. We zijn op bezoek geweest bij een oud klasgenootje van de basisschool van mijn vader. Ook werden we uitgenodigd door oud Nijmegenaar Evert van Dreven. Evert is in 1952 samen met zijn ouders en de rest van het gezin geëmigreerd naar Australië. Hij heeft in 2013 een speech gegeven bij het herdenkingsmonument De Schommel, ook ter nagedachtenis aan zijn broer die bij het bombardement is omgekomen. Het verhaal van zijn familie staat in het boek van Bart Jansen ‘De pijn die blijft'."

"Nu zijn we alweer plannen aan het maken voor een volgende reis. Mijn vader heeft vroeger een aantal jaren gevaren voor de Koopvaardij en de hele wereld gezien. Landen zoals Indonesië en Afrika zijn favoriet omdat daar een rijke cultuur is. Door zijn ervaring heb ik een ruimere kijk op de wereld meegekregen en daar ben ik heel blij om.”