Mevrouw Smeets krijgt bloemen van verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes. Op haar telefoon een zorgverlener via de Virtual Clinic-app.
Mevrouw Smeets krijgt bloemen van verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes. Op haar telefoon een zorgverlener via de Virtual Clinic-app. Foto:

Sint Maartenskliniek: 100e patiënt krijgt thuis pijnbehandeling via app

'Digitale oplossingen worden steeds belangrijker'

NIJMEGEN - Het Pijnbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek viert een belangrijke mijlpaal. Mevrouw Smeets uit Swalmen was onlangs de 100e patiënt die thuis een neuromodulatie-behandeling krijgt via een app. Hiermee is de Sint Maartenskliniek het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze prestatie heeft bereikt.

Voor mensen met chronische pijnklachten waarbij andere therapieën niet werken, past het Pijnbehandelcentrum neuromodulatie toe. Deze gespecialiseerde behandeling wordt al ruim 15 jaar aangeboden. Tijdens een operatie wordt een elektrode vlakbij het ruggenmerg geplaatst, die verbonden is met een batterij in de bil, de neuromodulator. Door middel van stroomsignalen wordt het pijnsignaal naar de hersenen onderdrukt, waardoor de patiënt minder pijn ervaart.

'Virtual Clinic'

Voorheen moesten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis komen om de instellingen van de neuromodulator te controleren en aan te passen. In het voorjaar van 2022 startte de Sint Maartenskliniek met de 'Virtual Clinic', een beveiligde app waarmee patiënten op afstand kunnen videobellen en de neuromodulator kunnen laten instellen vanuit hun eigen huis.
Verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes is verheugd over de reacties: "Sinds de introductie kunnen nu al 100 patiënten van deze mogelijkheid gebruik maken en de reacties zijn erg positief. Voor mensen met chronische pijn is een lange autorit vaak een flinke belasting, die veel energie kost. Dat ze nu thuis kunnen blijven, is voor hen erg prettig. Het scheelt de patiënt en de familie of mantelzorgers veel tijd."
Mevrouw Smeets uit Swalmen, de 100e patiënt, kijkt uit naar de voordelen van de thuisbehandeling: "Zonder de app zou ik komend jaar vier keer vanuit Swalmen naar Nijmegen moeten reizen. Dat is toch al gauw een uur enkele reis met de auto. Nu kan ik thuis blijven en dat bespaart me veel tijd. Kan ik lekker in de tuin werken! En natuurlijk vind ik het hartstikke leuk dat ik de 100e patiënt ben. Ik ga ervanuit dat er nog velen zullen volgen."

Patiëntvriendelijke zorg 

De Sint Maartenskliniek zet zich in om mensen verder in beweging te brengen met innovatieve en patiëntvriendelijke zorg. 

"Digitale oplossingen zoals de Virtual Clinic-app worden steeds belangrijker om patiënten te voorzien van hoogwaardige zorg op afstand. Het bereiken van de mijlpaal van 100 patiënten die thuis een pijnbehandeling ontvangen, onderstreept de inzet van de Sint Maartenskliniek om de kwaliteit van leven voor mensen met chronische pijnklachten te verbeteren", aldus de Sint Maartenskliniek.


35 Jaar: Open Huis Faculteit der Managementwetenschappen

NIJMEGEN - Ter gelegenheid van haar 35-jarig bestaan, opent de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen op zaterdag 3 juni haar deuren tussen 10.30 en 16.30 uur voor een breed publiek. 

Studenten, alumni en medewerkers met hun familie, relaties en omgeving: iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen in en rond de faculteit. "We bieden bezoekers een inspirerend en feestelijk programma met interactieve activiteiten voor jong en oud."

Cabaretier Boban Benjamin Braspenning belicht tijdens het Open Huis op humoristische wijze het onderwerp ‘economische ongelijkheid’. Boban won in 2021 de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. 

Zijn debuutvoorstelling Boompje Beestje is een muzikale cabaretshow over woningnood en andere economische thema’s. Verwacht scherpzinnige nummers op piano en gitaar waarmee hij het publiek een spiegel voorhoudt.

Barbara Barend 

Sportjournaliste Barbara Barend zoomt in op ‘inclusiviteit’. Barbara droomde zelf jarenlang van een carrière als topsportster. Toch koos ze voor een journalistieke carrière. Ze presenteerde het jeugdprogramma Zappsport en het voetbaldiscussieprogramma Voetbal Inside. 

Barbara is intelligent, weet waarover ze praat en eist haar eigen plaats op in de door mannen gedomineerde voetbalwereld. Tijdens het Open Huis zoomt ze in op dromen najagen en het werken als vrouw in een mannenwereld.

Lezingen en miniworkshops

Tijdens het Open Huis zijn er korte lezingen, miniworkshops en spellen, onder andere over ‘Duurzame democratie’, ‘Economie en het brein’, ‘Serious games: klimaattransitie’, ‘Keep it cool: hitte adaptatie in de stad’ en ‘Duurzame loopbanen voor iedereen’. 

Expopunten en kindervermaak  

Daarnaast zijn er expopunten over historie, onderwijs en onderzoek van de faculteit. 

Ook voor kinderen is er vermaak, in de vorm van een escaperoom puzzeltocht en een springkussen voor de kleinsten. Voor iedereen is een hapje en drankje gratis te verkrijgen.

Meer info en aanmelden

Bekijk www.ru.nl/lustrumfdm/openhuis voor het volledige programma. Via deze website kunnen bezoekers zich aanmelden voor de voorstelling van Boban Benjamin Braspenning en/of Barbara Barend (aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst). 

Voor de andere onderdelen in het programma is aanmelden niet nodig. De entree is gratis. 

Bezoekers zijn welkom in het Elinor Ostrom-gebouw, Faculteit der Managementwetenschappen, Heyendaalseweg 141 in Nijmegen.

Meer informatie

Kijk voor het lustrumprogramma op www.ru.nl/lustrumfdm