Ineke Tanis: "Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord of de dood ingedreven. Wereldwijd gaat het om vijf vrouwen per uur. In veruit de meeste gevallen is er sprake van femicide. Dat maakt mij woedend en verdrietig tegelijkertijd. Dit werk is een ode aan deze vrouwen."
Ineke Tanis: "Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord of de dood ingedreven. Wereldwijd gaat het om vijf vrouwen per uur. In veruit de meeste gevallen is er sprake van femicide. Dat maakt mij woedend en verdrietig tegelijkertijd. Dit werk is een ode aan deze vrouwen." Foto:

Negen makers op reis door de vrije ruimte

Expositie 'Momentum' in de Kunstkapel

UBBERGEN - Kunstkapel Notre Dames des Arts bij de Refter in Beek Ubbergen vormt 3, 4 en 10 en 11 juni het decor voor de expositie 'Momentum'. 

Negen maanden lang gingen negen makers op reis door de vrije ruimte waar alles mogelijk is op een plaats en tijd waarin alles kan. Ieder van hen heeft onderweg een momentum meegemaakt, een impuls gevoeld of een drijfveer aangeboord. De tentoonstelling toont een weerslag van negen speciale momenten die allemaal hun uitgangspunt vonden in het woord ‘Mysterie’.

De kunstenaars zijn werkzaam in een van de beeldende uitingsvormen maar zochten via Traject Blikopener een nieuwe manier om hun verhaal te vertellen. Traject Blikopener brengt beeldend kunstenaars uit diverse disciplines en met diverse opleidingen samen. Onder de deelnemers zijn fotografen, schilders, grafici, textielkunstenaars, keramisten, filmers en soms schrijvers of muzikanten te vinden. Via maandelijkse bijeenkomsten, prikkelende opdrachten en begeleiding ontstaat verdieping in het eigen werk. Vaak verleggen kunstenaars die meedoen aan het traject hun perspectief. Zo gaan schilders bouwen, fotografen naaien of beeldhouwers tekenen. Alles om het verhaal dat verteld wil worden zo goed mogelijk uit te drukken in een persoonlijke beeldtaal.

De deelnemende kunstenaars zijn Renske Keuper, Ida Lorbach, Ankie van den Nieuwenhuijzen, Lien van Nuil, Lex Siedsma, Claire Stringer, Ineke Tanis, Ingrid Vermeeren en Miranda van der Zandt

Open 3, 4 en 10, 11 juni tussen 13.00 en 17.00 uur. De Kunstkapel Notre Dames des Arts is te vinden bij de Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen. Meer info: www.trajectblikopener.nl/momentum.


Zondag 4 juni om 15.00 uur vindt de opening plaats.




Miranda van der Zandt: "Het onbekende is voor mij voelbaar in het oneindige diffuse vlak achter de horizon. Af en toe is de overgang van het vlak voor- en achter de horizon nauwelijks zichtbaar. Er ontstaat een universum."