Hindostaanse immigratie in Suriname

NIJMEGEN - Het is 5 juni 2023 precies 150 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse immigranten uit het toenmalige Brits IndiĆ« (thans India) voet aan wal zetten in Suriname. Ze werden ingezet als arbeidskrachten. We spreken over Hindostaanse en niet Hindoestaanse immigranten want deze immigranten bestonden uit Hindoes en Moslims. Ook in Nijmegen wordt stilgestaan bij deze herdenking. Vrijdag 2 juni is er van 12.30 tot 17.00 uur een bijeenkomst in Wijkcentrum Dukenburg aan Meijhorst 7039 in Nijmegen, georganiseerd door de Hindoestaanse Senioren Nijmegen (HSN). Burgemeester Hubert Bruls verzorgt de openingstoespraak. Daarna zijn er culturele activiteiten. Alles onder het genot van een Hindostaans hapje en drankje. De toegang is gratis. 

Nadere informatie via tel. 06-54628121 of u.malhoe@outlook.com.


Watertoren Nyma wordt in ere hersteld 

NIJMEGEN - De bekende watertoren Nyma in Nijmegen wordt in ere hersteld. De gemeenteraad heeft hiervoor een bedrag van 500.000 euro beschikbaar gesteld. Zo kan het beeldmerk van Nijmegen als gemeentelijk monument blijven bestaan. 
De watertoren wordt in 2023 hersteld en, naar verwachting, eind 2023/begin 2024 door Nyma Makersplaats in exploitatie genomen. Nyma Makersplaats neemt het binnenherstel van de watertoren voor zijn rekening. Het in stand houden van de watertoren als gemeentelijk monument is onderdeel van de herontwikkeling van het NYMA terrein. Samen met de gebieden Waalfront en Engie wordt een deel van het industriegebied veranderd in een gebied waar wonen, werken, sport en vrijetijd en evenementen worden gecombineerd.