Meer reptielenschermen langs fietspad

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat naast het fietspad in de spoorkuil in Groesbeek meer reptielenschermen plaatsen. Dit om het leefgebied voor reptielen te verbeteren.  

De aanleg van het fietspad in de spoorkuil leidde eerder al tot protesten want in het gebied leven zandhagedissen. Het fietspad werd zelfs tijdelijk afgesloten. De gemeente heeft toen afspraken gemaakt met natuurorganisaties Ravon en Werkgroep Milieubeheer Berg en Dal en maatregelen genomen om het leefgebied te beschermen. Deze afspraken moe(s)ten voorkomen dat het fietspad weer moet worden afgesloten. Na recent onderzoek blijkt echter dat extra maatregelen nodig zijn. 

De gemeente is verantwoordelijk voor een gezonde populatie zandhagedissen. Er moeten nu maatregelen genomen worden om weer tot een levensvatbare populatie te komen. Waarom extra schermen? "Met de natuurorganisaties is een maximum aantal dode zandhagedissen door het fietsverkeer afgesproken. Anders zouden extra maatregelen nodig zijn. Eerdere jaren werden er al meer zandhagedissen doodgereden dan het afgesproken maximum. Maar toen leek er nog steeds een gezonde populatie te leven en zag de gemeente geen reden om extra maatregelen te nemen." 

"Uit metingen blijkt nu dat die populatie niet meer gezond is. De extra sterfte door het verkeer op het fietspad wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de populatie. Andere oorzaken zijn het afsterven van heide door de droge zomers. En ook het dichtgroeien van de spoorbaan en het talud door bramen en andere woekeraars." De gemeente gaat de reptielenschermen uitbreiden op het traject tussen de bestaande schermen bij de Biesseltsebaan en het bruggetje.


Wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd is nog niet bekend. De gemeente neemt ook andere maatregelen om het leefgebied te verbeteren. Een voorbeeld is het bestrijden van bramen.