Slootjesdag

OOIJ - IVN Rijk van Nijmegen verzorgt zondag 11 juni Slootjesdag tussen 11.00 en 16.00 uur in natuurgebied ’t Zwanenbroekje. Voor schepnetten en andere materialen wordt gezorgd. Aanmelden vooraf is niet nodig en deelname is gratis.

Kijk wat je zelf in je schepnet uit het water hebt opgevist en bekijk met een loep of microscoop wat je hebt gevangen; misschien wel een schrijvertje, een bootsmannetje of een salamander. Middels een zoekkaart kan je uitvissen wat het is. 

In ‘t Zwanenbroekje wonen bevers. Ze laten zich overdag niet zien, maar we kunnen wél hun knaagsporen bekijken die ze overal achterlaten. ‘t Zwanenbroekje ligt in de Ooij, tussen het Meertje en de N325, de (auto)weg Nijmegen-Kleef bij Ubbergen.

Smetiuslezing

NIJMEGEN - Nijmegen, oudste stad van Nederland! Deze trots vormt al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de identiteit van deze stad. Predikant Johannes Smetius (1590-1651) heeft daar een grote en bepalende rol in gespeeld. Niet alleen als auteur van het boek ‘Nijmegen, stad der Bataven’ (1644), maar ook als verzamelaar van Nijmeegse bodemvondsten. Tijdens de Smetiuslezing op zaterdag 10 juni gaat Louis Swinkels, oud-conservator Archeologie bij het Valkhof Museum, dieper in op de rol van Smetius in de historische identiteit van Nijmegen en op verschuivingen die daarin later zijn opgetreden. 

De themalezing wordt ingeleid door Stephan Mols, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen aan de Radboud Universiteit. 

De lezing in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburg 26) begint om 19.30 uur. Entree 5,00 euro, studenten 3,00 euro, leden NKV gratis toegang. Toegangskaartjes via: nederlandsklassiekverbond.nl/smetiuslezing.