Elayis Tavsan in Oranje. (Foto: Orange Pictures)
Elayis Tavsan in Oranje. (Foto: Orange Pictures) Foto:

Mooi nieuws voor Tavsan, nieuwe domper Cillessen

Elayis Tavsan mag zich gaan opmaken voor het EK onder 21. De buitenspeler van NEC is opgeroepen door bondscoach Erwin van de Looi, die ervoor gekozen heeft om Dirk Proper thuis te laten. Ronald Koeman heeft Jasper Cillessen niet nodig in de eindronde van de Nations League.

Proper zat nog wel bij de voorselectie van Jong Oranje, maar heeft de definitieve schifting niet overleefd. Dit komt mede doordat spelers op zijn positie zoals Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor wél opgeroepen zijn. Zij speelden eerder zelfs in het grote Oranje. In de vorige interlandperiode deed Proper twee duels mee bij Jong Oranje.

Tavsan is een vaste naam geworden in de selecties van Van de Looi. In de acht duels die hij tot nu toe speelde, was hij vier keer trefzeker. Daarin was hij ook goed voor één assist. Bij zijn debuut voor Jong Oranje mocht hij zo’n twintig minuten invallen en draaide hij de wedstrijd helemaal om. Op moment van invallen stond het 0-0 tegen de leeftijdsgenoten van Zwitserland, maar na twee goals van de NEC’er pakte Jong Oranje de volle buit.

Hard gelag

Voor Jasper Cillessen is het uitblijven van een oproep voor het grote Oranje een hard gelag. De Groesbeekse goalie zat nog wel in de voorselectie en was tijdens de interlandperiode eind maart nog eerste keuze, maar kan mede door enkele bizarre blunders in de afgelopen periode vervroegd met vakantie.

Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (SC Freiburg) en Andries Noppert (SC Heerenveen) zijn de doelmannen die door de bondscoach opgeroepen zijn. Koeman liet eerder al weten ‘zich zorgen te maken over de fouten die Cillessen maakte'. Zo ging hij in de derby tegen Vitesse (1-4) tweemaal fout en zat hij tegen SC Heerenveen (2-3) ook enorm mis bij de laatste treffer.

Treurig

Voor Cillessen is het een treurig einde van het seizoen. Afgelopen zomer kwam hij met veel verwachtingen binnen bij NEC, in de hoop mee te mogen naar het WK in Qatar. Toenmalig bondscoach Louis van Gaal liet hem links liggen, ondanks dat Cillessen een prima halfjaar achter de rug had in Nijmegen, waarin hij meermaals punten pakte voor de club.

Na de winterstop ging het steeds minder met de 34-jarige keeper. Zo stond hij onder de lat bij Oranje tegen Frankrijk en Gibraltar, maar zag hij er in de ontmoeting met de Fransen niet geweldig uit. 

Deze vormdip kwam tot een hoogtepunt in de thuiswedstrijden tegen Vitesse en SC Heerenveen, waarna hij zich tegen FC Twente en AZ niet echt kon herpakken. De laatste wedstrijd van het seizoen voor NEC was tegen Fortuna Sittard (1-1). Daarin zat Cillessen op de bank, omdat trainer Rogier Meijer Mattijs Branderhorst een passend afscheid gaf voor zijn tijd bij NEC.