Het team van neurologie is heel enthousiast over hún Breinplein. Met linksvoor (zittend) regieverpleegkundige Jacqueline Turner en rechtsachter (staand) en ergotherapeut en adviseur zorgverbetering en vernieuwing neurologie Lieke Engels.
Het team van neurologie is heel enthousiast over hún Breinplein. Met linksvoor (zittend) regieverpleegkundige Jacqueline Turner en rechtsachter (staand) en ergotherapeut en adviseur zorgverbetering en vernieuwing neurologie Lieke Engels. Foto: CWZ

Breinplein haalt neurologiepatiënt uit bed

Algemeen

NIJMEGEN - Met een kleine investering realiseert de afdeling neurologie van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen een grote verbetering in de patiëntenzorg. Met de komst van het Breinplein kunnen patiënten na een hersenbloeding of herseninfarct direct starten met revalideren. Het Breinplein helpt neurologiepatiënten met in beweging komen en draagt zo bij aan hun herstel. 

Aan de gordijnrails aan het plafond kun je zien dat de ruimte eerst een gewone ziekenhuiskamer was. Maar deze is vakkundig omgeturnd tot woonkamer met een bankstel, een tv en een eethoek. En er liggen diverse oefenmaterialen, schilderspullen en spelletjes. 

Het Breinplein is een uitkomst voor patiënten die wachten op een revalidatieplek. Ze kunnen hier meteen na hun opname – naast de reguliere therapieën van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie – zélf starten met revalidatie en dat levert flinke winst op voor hun herstel.

Ontmoetingsplaats

Patiënten worden niet alleen aangemoedigd om hier deel te nemen aan activiteiten of om er bijvoorbeeld samen te eten. Het Breinplein is ook een ontmoetingsplaats en een familiekamer als dat nodig is. 

Goed gebruikt

Vanaf het begin (afgelopen december) wordt het Breinplein goed gebruikt. Patiënten gaan hier tijdens het bezoekuur graag naar toe met hun naaste. En ze vinden het prettig om hier ’s avonds bijvoorbeeld even tv te kunnen kijken. Gewoon vanaf de bank. Ook dat draagt bij aan het herstel.

Rondje over de gang

Het initiatief voor het Breinplein ontstond tijdens een weekenddienst van regieverpleegkundige Jacqueline Turner. Ze vond dat ze haar patiënten weinig te bieden had. 

Jacqueline: “Ik kon hooguit een rondje met ze over de gang lopen. Terwijl bewezen is dat bewegen en spelletjes doen heel belangrijk is voor het herstel van deze patiëntengroep.”

Zorgverbetering

Samen met ergotherapeut en adviseur zorgverbetering en vernieuwing neurologie Lieke Engels, ontwikkelde Jacqueline het Breinplein. Dé manier om de patiënten van hun kamer en uit bed te krijgen en zo de zorg voor deze groep te verbeteren. 

Naast de spelletjes, oefenmaterialen, knutselspullen en de inrichting is er geïnvesteerd in muurstickers in de gang. Deze geven afstanden aan: 5m, 10m, 25m enzovoorts. Daarmee wordt de patiënt gestimuleerd: zo ver heb ik vandaag al gelopen - én: zover is het nog naar het Breinplein.

Dumbells  

In de ruimte liggen verder oefenmaterialen, zoals dumbells en een badminton-set. Die zijn bedoeld voor fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. In de toekomst kunnen de patiënten deze materialen zelfstandig gebruiken. 

Op de fiets

Een wens is nog een zogeheten fiets-labyrint. “Daarmee kun je op een hometrainer met beeldscherm virtueel door verschillende steden fietsen, van Nijmegen tot Barcelona”, vertelt Jacqueline.

Ergotherapeut en adviseur zorgverbetering en vernieuwing neurologie Lieke Engels met een patiënt op het Breinplein.