Bijzonder hoogleraar Marc van Berkel nieuwe Ereconsul voor museum Auschwitz-Birkenau

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit en Museum Auschwitz-Birkenau bundelen hun krachten. Op 21 maart wordt bijzonder hoogleraar Holocausteducatie, Marc van Berkel, tijdens een symposium in Nijmegen officieel geïnstalleerd als de derde internationale Ereconsul van het museum. Een combinatie van academisch inzicht en historische relevantie, waarmee verspreiding van bewustzijn over de Holocaust wordt versterkt. 

In navolging van ambassadeurs in Amerika en Spanje, vertegenwoordigt bijzonder hoogleraar Marc van Berkel vanaf 21 maart de Nederlandse bijdrage aan het wereldwijde netwerk van Museum Auschwitz-Birkenau. 

Het museum – goed voor meer dan twee miljoen bezoekers per jaar - zet zich in om bekendheid en kennis over de Holocaust te behouden en te verspreiden. Eind vorig jaar lanceerde het museum online tours, waarmee groepen met een echte gids ter plekke, het museum digitaal kunnen bezoeken.

Het consulschap sluit naadloos aan bij de bijzondere leeropdracht van Van Berkel, die onderzoekt hoe de Holocaust in het Nederlandse onderwijs een betekenisvolle rol kan spelen voor nieuwe generaties. “Voor jongeren van nu is tachtig jaar erg lang geleden. Met de koppeling aan eigentijdse thema’s en toepassing van digitale technieken kunnen we in het onderwijs beter aansluiten bij de moderne belevingswereld van jongeren.”