Peter Steverink (geheel links) spreekt de aanwezigen toe.
Peter Steverink (geheel links) spreekt de aanwezigen toe. Foto:

Aanbieding handtekeningen voor behoud lift Marikenstraat

Algemeen

NIJMEGEN - Peter Steverink van de SRE Groep heeft vrijdag 15 maart in de hal van het Nijmeegse stadhuis zo’n 2000 handtekeningen in ontvangst genomen. Deze handtekeningen zijn gezet door mensen die willen dat de grote lift in de Marikenstraat wordt gemaakt én behouden blijft. De SRE Groep heeft het voornemen de lift definitief buiten werking te zetten. Steverink heeft nu aangegeven nogmaals in overleg te gaan met de winkeliers en de gemeente Nijmegen over die lift. 

Door die lift zijn voorzieningen als LUX, de bibliotheek, de Mariënburgkapel, het Regionaal Archief Nijmegen en de winkels op het bovenste deel van de Marikenstraat voor iedereen goed bereikbaar.

Bij de overhandiging van de handtekeningen waren zowel mensen met beperkingen, een vertegenwoordiging van de winkeliers en GroenLinks vertegenwoordigd.

Jos Kersten, directeur Zelfregiecentrum Nijmegen: “Het Zelfregiecentrum streeft ernaar dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, het gevoel heeft dat zij erbij horen, meedoen in de samenleving en zich welkom voelen. Dat lijkt heel erg voor de hand te liggen maar dat is het niet. Je ervaart dat je een beperking hebt als je bijvoorbeeld een gebouw niet in kunt of geen gebruik kunt maken van een lift. Dan heb je niet het gevoel dat je erbij hoort. In die zin zijn de liften in de Marikenstraat, met zijn twee niveaus, heel belangrijk! Zij maken het verschil tussen een ervaring van erbij horen of er niet bij horen, meedoen of niet meedoen.”

“En de groep om wie het gaat is groot. Dat zijn niet alleen de mensen met een rolstoel, rollator of wandelstok. Het zijn ook mensen met een energiebeperking (door reuma) of een conditiehandicap (door hartfalen). We zitten bovendien midden in een vergrijzingsgolf, die nog lang zal aanhouden. Er komt een heel leger van ouderen aan die minder goed ter been zijn, minder goed horen, minder goed zien.”

“Ook economisch gezien gaat het hier om een grote groep. Wil je die ontmoedigen om te komen winkelen of ga je die juist aanmoedigen?”

Helma van Haalen van het Zelfregiecentrum overhandigde de handtekeningen en een presentje aan Steverink. Dat presentje is een tegeltje waarop staat: ‘Ik ging met de lift naar beneden, maar toen ik uitstapte was ik boven’.