Natuurwandeling door Filosofendal

Algemeen Kort nieuws

BERG EN DAL - Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging houdt woensdag 27 maart een struintocht door het Filosofendal onder leiding van Jan Nillesen. Iedereen is welkom. De excursie start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats Pannenkoekenhuis De Heksendans, tegenover amusementspark Tivoli aan de Oude Kleefsebaan 425 in Berg en Dal. Aanmelden is niet nodig. Neem eten en drinken mee voor de picknick. De tocht duurt tot 14.00 uur. 

Er is aandacht voor geologie en landschap, flora en fauna. Het Filosofendal is een droogdal uit de laatste ijstijd. Een beekje verleent extra charme aan het dal. Het dal bestaat voor een groot deel uit opgaand bos met hiertussen kleine agrarische enclaves. Van oudsher was het gebied versnipperd en was de agrarische activiteit groter dan heden ten dage. 

Er zijn grote verschillen in hoogte en haar aan gerelateerde droog-nat gradiënten. De bodem van de stuwwal bestaat vooral uit grofzandige gestuwde preglaciale zanden, ten dele afgedekt met dekzand of lössleem.     

Het reliëf is zeer uitgesproken, met een fraaie steilrand langs het Rijndal en smalle, ravijnachtige zijdalen. Dit alles resulteert in grote verschillen in voedselrijkdom en waterhuishouding binnen korte afstand.       Hoger op de berg liggen bronnen en aan de voet een kwelzone met broekbos