College van B&W op bezoek bij 'Gezellig Nijmegen'. (Foto: Hans de Groot)
College van B&W op bezoek bij 'Gezellig Nijmegen'. (Foto: Hans de Groot) Foto:

College B&W verricht officiële opening VoedselHub Nijmegen

Voedsel gaat naar sociale eet-initiatieven

NIJMEGEN - VoedselHub Nijmegen levert voedseloverschotten aan sociale eet-initiatieven, waar kwetsbare Nijmegenaren een gezonde maaltijd kunnen gebruiken. De VoedselHub werd 12 maart officieel geopend door burgemeester en wethouders.

In september 2023 is het distributiecentrum VoedselHub Nijmegen van start gegaan met het ophalen van voedsel dat niet meer verkocht kan worden bij supermarkten, lokale stadsboerderijen en marktkramen. Deze voedingsmiddelen worden verdeeld en weggebracht naar sociale eet-initiatieven in buurthuizen en wijkcentra die armoede en eenzaamheid bestrijden. 

VoedselHub Nijmegen is een samenwerking van Stichting VoedselSurplus, Huis van Compassie en Plan_A en wordt ondersteund door de gemeente Nijmegen, stichting Doen en Rabobank Nijmegen. 

Reden voor het college van B&W om dit distributiecentrum te bezoeken en het thema ‘Van Grond tot Mond’ zelf te aanschouwen. “Het is prachtig te zien wat er in korte tijd is bereikt en hoe deze VoedselHub twee maatschappelijke problemen aanpakt”, aldus burgemeester Bruls.

Waalwortel

Burgemeester en wethouders volgden de weg van het voedsel en begonnen hun bezoek bij Waalwortel, een ‘regeneratieve No-Dig’ Zelfoogsttuin aan de Bredestraat. Hier wordt de bodem zo min mogelijk verstoord. Douwe, een van de oprichters van Waalwortel, vertelde wat hun visie op voedselproductie is en waarom ze het belangrijk vinden om ook hun onverkochte producten een goede bestemming te geven via de VoedselHub. 

Daarna bezocht het college de VoedselHub aan de Vlietstraat. Hier worden de voedseloverschotten gesorteerd, opgeslagen en verdeeld in pakketten voor de verschillende buurthuizen, die bij de Hub zijn aangesloten. 

In het restaurant van Plan_A werd het college bijgepraat over de totstandkoming van de VoedselHub en de huidige stand van zaken. Ook kregen ze een kijkje in de sorteerruimte en de koel- en de vriescel. En met het onthullen van de belangrijkste wapenfeiten van de VoedselHub tot nu toe opende het college de VoedselHub officieel.

Ontmoetingsplek

'Gezellig Nijmegen' is een van de eerste organisaties die voedsel van De VoedselHub ontvangt. Deze huiskamer is een ontmoetingsplek voor kwetsbare mensen uit de buurt. Pieternel van Zomeren: “Voor ons zijn de producten van de VoedselHub belangrijk, onze middelen zijn beperkt en met het voedsel dat we ontvangen kunnen we ‘s middag voor onze gasten soep maken.”  

Vruchtbare samenwerkingen

Gwen Verburg, coördinator van de VoedselHub, draagt graag bij aan de missie van de VoedselHub: voedselverspilling én armoede en eenzaamheid bestrijden en zorgen voor gezond, lokaal voedsel voor iedereen. “Ik ben super trots op alle vrijwilligers, leveranciers, afnemers en andere samenwerkende partijen dat we binnen zo’n kort tijdsbestek al ruim 1.000 maaltijden per week ondersteunen.”

Meer info: voedselhubnijmegen@gmail.com of kijk op de website www.huisvancompassienijmegen.nl/2023/12/voedselhub.

College van B&W op bezoek bij 'Gezellig Nijmegen'. (Foto: Hans de Groot)