Hella Rottenberg.
Hella Rottenberg. Foto:

Stolpersteine gelegd in de Nijmeegse wijk Bottendaal

Rubriek De Mensen in Nijmegen

NIJMEGEN – De Facebookpagina De Mensen in Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden. 

“Vandaag ben ik in Nijmegen in de wijk Bottendaal. Ik zit hier nu in het huis wat ooit het huis van mijn familie was. Hier woonde Irene Krause, de jongere zus van mijn grootmoeder, een tante van mijn moeder. Zij woonde hier met haar man Liebman Bos en hun twee kinderen Hertha en Jacob. Zij kwamen hier wonen in 1937", vertelt Hella Rottenberg. 

"Mijn moeder was dol op tante Irene vertelde ze vaak. De familie Bos-Krause was een gewoon gezin; niet heel arm maar zij hadden het ook niet echt breed. Ze waren joods, de kinderen zaten op neutrale openbare scholen. Ze voelden zich prettig in Nijmegen. Een kleine stad met een hechte joodse gemeenschap van iets meer dan 500 mensen. In 1941 kwam er een verandering in hun prettige en geborgen leven. Door de Duitse bezetter werden er beperkingen opgelegd. Zij moesten een Jodenster dragen, kinderen mochten niet meer naar school en zij mochten niet meer reizen met het openbaar vervoer."

"Het is dramatisch afgelopen met mijn familie, zij zijn allen uit dit huis weggevoerd en uiteindelijk gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. Vandaag ben ik hier om mijn familie te herdenken. Wij leggen Stolpersteine op dit adres, Schoolstraat 123, zodat wij hen niet vergeten. Over twee weken ben ik hier weer. Dan kom ik mijn familieverhaal uitgebreid vertellen op de herdenkingsdag van Open Joodse Huizen Nijmegen."

U kunt daarbij aanwezig zijn op 28 april op de Schoolstraat 123 om 11.00 uur en 12.45 uur. Ook worden op 28 april in de wijk Bottendaal op nog drie andere adressen verhalen verteld over de joodse slachtoffers van het naziregime. Voor het volledige programma kijk op jck.nl/open-joodse-huizen/nijmegen.