Afbeelding
Foto:

Bekerkoorts

Het voelt deze week in Nijmegen een beetje alsof het bijna Vierdaagse is. Maar het is dit keer geen Vierdaagsekoorts, maar ‘bekerkoorts’ die heerst in de stad. Winkels, huizen en gebouwen zijn versierd en overal op straat zie je in N.E.C.-shirts gehulde Nijmegenaren. 

Verschillende artiesten namen nieuwe (‘oude’) liedjes op. 

Op de Stevenstoren hangen rood-zwart-groene vlaggen en klonk deze week ‘Al mot ik krûpe’ in orgelspel. Nijmegen en omstreken zijn in de ban van de wedstrijdspanning! 

Het leeft enorm bij jong en oud: zowel op scholen als in verzorgingshuizen worden er activiteiten rond de bekerfinale georganiseerd. Het is natuurlijk ook hartstikke mooi: slechts vier keer eerder stond N.E.C. in de finale voor de KNVB-beker. Dat alleen al is een topprestatie waar we met z’n allen heel trots op mogen zijn.

Voetbal is een sport die van oudsher mensen verbindt. En dat zien we ook nu weer. De spanning, samen een favoriet aanmoedigen: voetbal is emotie. 

En welke emoties de bekerstrijd ook oproept, laten we wel zorgen dat het voor iedereen leuk blijft, zowel in Rotterdam als in Nijmegen. 

Want voetbal is een sportieve krachtmeting. Laten wij ons in Rotterdam net zo sportief opstellen op de tribunes (en daarbuiten) als de N.E.C.-spelers op het veld. In daden én in woorden. Want samen een club steunen is iets anders dan je (negatief) afzetten tegen de tegenpartij. 

'Voetbal is een sport die van oudsher mensen verbindt'

Zondag 21 april vertrekken 17.500 N.E.C.-fans in een immense kolonne van bussen naar Rotterdam om de spelers aan te moedigen. 

Samen met een aantal wethouders ben ik daar ook bij. 
En allemaal hebben wij hooggespannen verwachtingen. Wat een prestatie zou het zijn als N.E.C. die beker mee terug neemt naar Nijmegen. Dan schrijven ze echt geschiedenis!

Ik wens alle fans die zondag - thuis en in het stadion - een geweldige wedstrijd. Hopelijk vieren we maandag samen een groot feest om de overwinning te vieren. 

Dan eindig ik deze column met een aanmoediging voor het team en de staf, die rechtstreeks uit het oorspronkelijke clublied ‘Weer trekken wij ten strijde’ komt. 

Geschreven door een doelman van de club in de jaren ’60 en nog altijd passend: 

‘Kom mannen, hou de kleuren hoog

Van Goffert, van club en stad

Blijf vechten, hou het doel in t oog

Al zit het soms niet glad.’

Heel Nijmegen is nu al trots en staat achter jullie. Zet ‘m op!