Afbeelding
Foto:

Basteicafé: ‘Naar buiten’

donderdag 16 mei 2024 20:00 tot 22:30

NIJMEGEN - In de huidige maatschappij groeit een deel van de kinderen op zonder buiten te spelen, sommige kinderen komen nauwelijks in contact met natuur. Is dat een probleem? Wat is er zo speciaal aan ons contact met de natuur? En hoe verschillend is de natuurbeleving tussen jonge kinderen, volwassenen en mensen in hun laatste levensfase?

In het Basteicafé van donderdag 16 mei nemen drie sprekers het publiek mee langs deze vragen, ieder vanuit een eigen invalshoek. Ze gaan graag de dialoog aan met het publiek, want iedereen heeft eigen natuurbelevingen en -ervaringen. Wat zijn jouw vroegste natuurervaringen? Het Basteicafé is van 20.00 tot 22.30 uur. Deelname kost 7,50 euro.

Marja de Kleijn werkt al 5 jaar bij Struin, centrum voor natuurpedagogiek en -kinderopvangen heeft genoeg ervaring opgedaan om een hele avond mee te vullen. Directe en actieve ervaring in de natuur is van positieve invloed op zowel de ontwikkeling van kinderen en als de houding ten opzichte van natuur in de rest van hun leven. Marja zal in het bijzonder ingaan op de ontwikkeling van ‘veerkracht’ en de bijdrage die de natuur daarin kan hebben.

Janske Hombergen is als kunstenaar het afgelopen jaar druk bezig geweest met het kunstproject ‘Natuurherinnering’ voor ouderenzorgorganisatie De Waalboog. Samen met bewoners heeft Janske natuurherinneringen opgehaald, deze gecombineerd met haar eigen ervaringen en verwerkt tot fictieve verhalen. Bij de verhalen heeft ze beelden gemaakt, en verrijkt met bijpassende spreekwoorden, liedjes, sprookjes, recepten en andere creatieve ideeën.

Cees van Woerkum is als wetenschapper (emeritus hoogleraar Communicatie aan de WUR) geboeid door menselijk contact met de natuur. Het is interessant hoe verschillend je met de natuur bezig kunt zijn. Sommigen lopen in gedachten verzonken door een bos, zonder bewust te zijn van de omgeving. Anderen voelen zich één met de natuur om hen heen. En zo zijn er nog vele stadia tussen afwezig contact en een sterke verbondenheid. Waarom kan de natuur ons zo fascineren; wat verklaart de verbondenheid met de natuur om ons heen?

Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe45. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt! 

Locatie