Ergens verscholen in het Königsorgel van de Stevenskerk zit stadsorganiste Jetty Podt achter de drie klavieren. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)
Ergens verscholen in het Königsorgel van de Stevenskerk zit stadsorganiste Jetty Podt achter de drie klavieren. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

Stadsorganiste: ‘Ogen dicht en laat je meevoeren’

Algemeen

NIJMEGEN - Ook deze zomer verzorgt de Nijmeegse Orgelkring zomerconcerten op het prachtige Königorgel van de Stevenskerk. Elke dinsdag kun je genieten van orgelmuziek uit verschillende windstreken van de wereld, van klassiek tot hedendaags. Stadsorganiste Jetty Podt is één van de uitvoerenden.

Door Gerrit Jan Griepsma

Wat een prachtig instrument! Ook als je niet zoveel met orgelmuziek hebt, maakt de aanblik op het grote Königorgel van de Stevenskerk indruk. Tientallen metershoge zilverkleurige pijpen in een goudkleurig ornament. Trappetje op, en dan ergens verscholen in het instrument zit stadsorganiste Jetty Podt achter de drie klavieren. Ebbenhout, ivoor en links en rechts van de toetsen grote knoppen die uitgetrokken kunnen worden. Daarmee kan de organist kiezen welke pijpen gebruikt worden. Verschillende klankkleuren, diverse volumes.

“Dit orgel is een enorme synthesizer ‘avant la lettre’”

“Dit orgel is eigenlijk een enorme synthesizer ‘avant la lettre’. Op dit instrument kun je enorm veel verschillende klanken laten horen”, legt Jetty uit. Ze straalt als ze over ‘haar’ orgel vertelt. De organiste speelt een stukje Bach, zacht, subtiel. De kerk vult zich met de tonen van deze oude meester. En dan daarna een muziekstuk op vol volume; een moderne ‘soundscape’, geïnspireerd op jazzmuziek. “Voor sommige mensen is een orgelconcert een ‘ver van mijn bed-show’. Ik begrijp dat wel, als je het niet kent of als je het associeert met het al dan niet verplichte kerkbezoek vroeger, dan denk je misschien dat orgelmuziek niets voor jou is. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat mensen dit orgel niet mooi vinden als ze er kennis mee maken, zelfs kinderen vinden het prachtig. Een mooi orgelstuk heef niets te maken met de zware tonen van een psalm.”

Klankkleur

Het orgel in de Stevenskerk is beroemd om haar klankkleur. “Elk orgel is anders, ook als organist moet je het instrument leren kennen. Vroeger bestond er nog geen versterkte muziek. Dit orgel is gebouwd om deze hele kerk te vullen. In combinatie met de prachtige akoestiek kun je zo horen wat mensen 250 jaar geleden ook al beluisterden. Dat is een mooi idee, toch?”

Vis in het water

Jetty beweegt zich al als een vis in het water achter het klavier. Twee handen gaan over de toetsen, twee voeten slaan de bastonen aan. Op vijftienjarige leeftijd greep de muziek haar. Haar toenmalige leraar zag in Jetty een talent en introduceerde haar achter het orgel. “De muziek was toen en is nog steeds voor mij een middel om me te uiten en mezelf te vinden. En dat is ook voor de bezoekers van de orgelconcerten de mooiste manier om het te beleven. Je kunt me in de kerk niet zien als ik speel, er is alleen de muziek. Dus, doe lekker je ogen dicht en laat je meevoeren, een heerlijke ervaring.”

De zomerconcerten zijn nog tot en met dinsdag 14 september te bezoeken. Klassieke orgelwerken, maar ook een concert van een jazztrio samen met het orgel en filmvoorstellingen met live-orgelmuziek. Zie voor meer informatie:

nijmeegseorgelkring.nl