Afbeelding

Tekort aan personeel: drie functies als mondzorg professional

Algemeen

Bijna elk beroep heeft tegenwoordig een tekort aan personeel. Niet alleen in de omgeving van Nijmegen merk je dit, maar ook in de rest van het land is het een groot probleem. Dit is dan ook niet anders bij mondzorg professionals. Heb jij interesse om je laten omscholen richting één van de beroepen binnen de mondzorg? In dit artikel lees je 3 functies die je als mondzorg professional kunt uitvoeren.

  1. (1) Tandartsassistent

Een mooie start als jij je wilt laten omscholen richting de mondzorg is een beroep als tandartsassistent. Je kunt hiervoor een mbo 4-opleiding volgen, maar tegenwoordig kun je ook direct aan de slag. Steeds meer praktijken geven aan dat een opleiding niet nodig is. Je krijgt vaak dan eerst een korte (interne) basistraining en de rest van het vak leer je tijdens het werk. Zo lang je gemotiveerd bent en enthousiast kom je een heel eind!

Maar wat ga je precies doen als tandartsassistent? Als tandartsassistent heb je het eerste contact met patiënten, adviseer je bij de behandeling, regel je afspraken voor de praktijk en verricht je administratieve taken. 

  1. (2) Mondhygiënisten

Wist je dat de functie mondhygiënist is beschermd door de wet BIG? Niet iedereen kan daardoor zomaar aan de slag met als functietitel Mondhygiënist. Als je dus een omscholingstraject wilt volgen, dan zul je hiervoor een hbo-opleiding moeten volgen. Je kunt de opleiding zowel voltijd, deeltijd of duaal volgen. Als je een duale opleiding volgt, is het dus goed om te checken of de medewerkers van het bedrijf waar je gaat werken in het Diplomaregister Mondhygiënisten staan. Dit werkt ook andersom; als iemand afgestudeerd is en aan de slag wil gaan, dan checken we bij NK2 mondzorg Ede altijd of ze in dit register staan. 

Benieuwd wat je als mondhygiënist allemaal mag doen? Je gaat je voornamelijk richten op het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen en op het voorkomen van aandoeningen aan het tandvlees. Je doet hiervoor onderzoek, gaat aan de slag met een behandelplan, je maakt het gebit schoon en geeft voorlichting aan patiënten.

  1. (3) Tandarts

Tandarts is één van de bekendste beroepen binnen de mondzorg. Maar het is ook direct het meest uitdagende: je moet hiervoor namelijk naar de universiteit. Dit duurt 6 jaar, dus je moet wat geduld hebben. Je moet deze opleiding ook voltijd volgen, dus dit maakt het wat ingewikkelder als je er daarnaast moet blijven werken om je vaste lasten te betalen.

Maar als het je lukt om dit af te ronden, dan is dit het helemaal waard! Je gaat als tandarts onderzoek doen, diagnoses vaststellen, behandelplannen formuleren en het gebit van je patiënten behandelen. Je gaat voor preventie van ziektes en afwijkingen aan het gebit, maar mocht er iets mis zijn, dan behandel je dit uiteraard. Zo zorg je ervoor dat jouw patiënten een goede mondgezondheid houden en ze hun eigen gebit ook zo lang mogelijk kunnen behouden.