Aanbieding Jaarboek Numaga 2023

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de Lindenberg in Nijmegen wordt zaterdag 18 november van 10.00 tot 12.30 uur het Jaarboek Numaga 2023 gepresenteerd. Deze aanbieding staat geheel in het teken van de toekomst van het Romeinse verleden in Nijmegen en omstreken. De entree is gratis voor Numaga-leden. Niet-leden betalen 5,00 euro.

Hoe zorgt Nederlands oudste stad ervoor dat de opgegraven restanten van haar Romeinse oorsprong voor bewoners en bezoekers ook voldoende te zien en te beleven zijn? Zouden naast de godenpijler en het reusachtige soldatenmasker bijvoorbeeld niet ook de Romeinse muur aan de Waalkade, het badhuis (thermen) en de stadspoort van Ulpia Noviomagus en de oudste Romeinse wegtracées zichtbaar en beleefbaar gemaakt kunnen worden? 

Over deze en andere vragen presenteren enkele deskundigen hun opvattingen. Zij gaan daarbij in discussie met elkaar en reageren op vragen uit de zaal. De ochtend wordt geleid door Eric Reijnen Rutten.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 09.30 uur Inloop met koffie.

10.00 uur Jaarrede door Numaga-voorzitter prof. dr. Theo Engelen.

10.15 uur ‘Het onzichtbare zichtbaar maken: Romeins Nijmegen bovengronds’, lezing door prof. dr. Stephan Mols, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen, met speciale aandacht voor de Romeinse periode en de Romeinse Limes (Radboud Universiteit).

10.35 uur ‘Hoe beleven we het Romeinse verleden van Nijmegen?’, lezing door drs. Pauline Jansen, projectleider ‘Verleden beleefd’ en senior beleidsadviseur van de gemeente Nijmegen.

10.55 uur Filmfragmenten uit de collectie van Nijmegen Blijft in Beeld (NBIB).

11.05 uur Pauze.

11.25 uur Filmfragmenten uit de collectie van NBIB.

11.35 uur: Forumdiscussie over de omgang met en de toekomst van het Romeinse verleden in Nijmegen e.o. Deelnemers: Stephan Mols, Pauline Jansen en voormalig stadsarcheoloog dr. Harry van Enckevort

12.05 uur Uitreiking eerste exemplaar Jaarboek Numaga 2023 door Numaga-voorzitter aan wethouder John Brom.

12.10-12.30 uur Afsluiting door Numagavoorzitter en aansluitend wordt het Jaarboek uitgereikt aan de leden.