Afbeelding
Foto:
zaken

Tips voor een vloerverwarming

Zakelijk

Een vloerverwarming is een slimme keuze voor wie comfortabele en energiebesparende warmte in huis wil hebben. Er zijn een aantal belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Wil jij ook een vloerverwarming kopen? Wij nemen je mee in het maken van de juiste beslissing en leggen je uit waar je het beste op kan letten. Lees verder!

Vervangen of behouden van huidige warmtebronnen

Ga je voor een volledige verwarming of juist voor een toevoeging? Overweeg dus vooraf je huidige warmtebronnen en wat je daarmee gaat doen. Als je van plan bent om de vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken, kun je overwegen om bestaande warmtebronnen, zoals radiatoren, te verwijderen. Voor bijverwarming moeten radiatoren echter blijven staan. Het is verstandig om advies in te winnen bij experts om de meest rendabele optie voor jouw situatie te bepalen. 

Zelf plaatsen of laten plaatsen

Wie gaat de taak voldoen om de huidige vloer te verwijderen en de vloerverwarming toe te voegen? Heb je een handige oom of kennis in je netwerk, of ben je zelf handig genoeg? Het is in ieder geval cruciaal hier van tevoren goed over na te denken. Mocht je de vloer zelf willen plaatsen, win genoeg informatie in, en zorg dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Als je liever zekerheid hebt, kan je het installatieproces beter overlaten aan ervaren vakmensen. 

De juiste vloerisolatie

Bij het aanschaffen van de vloerverwarming is het verstandig om te zorgen voor de juiste vloerisolatie. En dit komt bij het leggen van een vloerverwarming nogal nauw. Een goed geïsoleerde vloer is noodzakelijk om warmteverlies te minimaliseren en de efficiëntie van de vloerverwarming te maximaliseren. Let op dat de isolatie niet te dik is, omdat dit de warmte kan tegenhouden. Kies ook de juiste vloerafwerking die de warmte goed doorlaat, zoals laminaat of tegels. Maar een te goede isolatie zorgt weer voor een tegenovergesteld effect. Laat je hier dus goed over informeren voordat je hier zelf mee aan de slag gaat.

Let op de waterleidingen 

Koude waterleidingen moeten op een juiste manier gelegd of verplaatst worden zodat het water niet boven de 25 graden uitkomt. Hiermee voorkom je dat er legionella-vorming ontstaat, een bacterie die veelal in waterleidingen vormt en kan ontstaan tot onder andere longontstekingen. De koudwaterleiding moet minimaal 20 cm van de vloerverwarmingsleiding afgelegd worden. Eigenlijk is de allerbeste manier de waterleiding helemaal niet te combineren met de vloerverwarming. Mocht je er niet onderuit komen, zorg dan dat beide leidingen goed zijn geïsoleerd op het punt van kruisen.