Burgemeester Bruls
Burgemeester Bruls
Column van de burgemeester

Stads- en Wijkmonitor 2021

Algemeen

Deze week verscheen weer een nieuwe Stads- en Wijkmonitor. Daarmee bekijken we bij de gemeente jaarlijks hoe het gaat met de stad, op basis van onderzoeken en cijfers. Zo kunnen we de ontwikkelingen op verschillende terreinen van jaar tot jaar goed volgen.

Ik was dit keer extra benieuwd hoe de stad ervoor staat, want 2020 was natuurlijk een uitzonderlijk jaar door de coronacrisis. Zoals verwacht is de invloed van de pandemie duidelijk terug te zien in de statistieken. Ik heb sinds de start van de crisis natuurlijk zorgen over de ondernemers en hun werknemers in de binnenstad, een van de grootste werklocaties van Nijmegen. In de cijfers van 2020 zien we ook dat winkels, horeca, cultuur- en evenementensector grote klappen te verwerken hebben. Het centrum trok 40% minder bezoekers dan in 2018. En 72% minder bezoeken aan podiumvoorstellingen dan in 2019. Het aantal bezoeken aan musea en films bij LUX halveerde. Zo zwart op wit zijn dat toch forse getallen…

“We kunnen allemaal wel wat vrolijkheid gebruiken”

Het goede nieuws is dat het totale aantal Nijmeegse banen in 2020 groeide. Toch steeg ook de werkloosheid, met name bij jongere werknemers onder de 27 jaar. In de horeca waren er 850 banen minder. Ook voor andere bedrijven is de coronacrisis zwaar. Er stopten in 2020 meer ondernemers met hun bedrijf dan gebruikelijk in andere jaren. Ik hoop dat al deze Nijmegenaren weer een mooie nieuwe uitdaging vinden.

Hoe creatief ondernemers zich ook tonen om de crisis het hoofd te bieden: deze cijfers zijn niet niks. We kunnen de gevolgen van corona op dit moment nog niet overzien, we zitten er nog middenin. Veel bedrijven bleven mede door steun van de overheid overeind, maar we weten niet hoe sterk zij uit de crisis komen. Daar is nog veel voor nodig. Zo is het bijvoorbeeld goed dat we als gemeente 4,5 miljoen investeren in het Actieplan Binnenstad. Samen bedachten ondernemers, bewoners en gemeente 450 ideeën die bijdragen aan economisch herstel. Zodat we met een nog meer bruisende, aantrekkelijke en groene binnenstad uit de crisis komen, klaar voor de toekomst.

De coronamaatregelen hebben natuurlijk niet alleen economische gevolgen. Zo staat in de Stadsmonitor dat uit peilingen van de GGD en het RIVM blijkt dat 60% van u zich eenzaam voelt. Dat raakt me. De lange winter en strenge maatregelen maakten menselijk contact niet makkelijk. Het is belangrijk dat we naar elkaar om blijven kijken. Maak vaker een praatje op straat, nodig iemand uit voor een ommetje. We kunnen allemaal wel wat vrolijkheid gebruiken. En hoewel de negatieve gevolgen van de crisis op het netvlies blijven branden, bracht 2020 Nijmegen niet alleen kommer en kwel. Als afsluiter daarom een opvallend, positief feitje uit de monitor: door de coronamaatregelen waren er fors minder inbraken, overvallen en geweld in onze stad.

Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl