Projectcoördinator Heidi de Ruiter heeft de prijs aan de winnende scholen overhandigd.
Projectcoördinator Heidi de Ruiter heeft de prijs aan de winnende scholen overhandigd.

Notre Dame College valt in de prijzen

Algemeen

Ubbergen - Dit schooljaar organiseerde de Euregio Rijn-Waal voor de tweede keer de Euregionale Scholenwedstrijd. De winnaars zijn bekend. Het Notre Dame College in Ubbergen is in de prijzen gevallen.

In totaal 31 verschillende inzendingen, gemaakt door 470 leerlingen van 20 Nederlandse en Duitse scholen. Dat is het resultaat van de tweede Euregionale Scholenwedstrijd, waarin dit jaar het thema ’75 jaar vrijheid - Leven in de grensregio’ centraal stond. Het Notre Dame College uit Ubbergen en de Euregio Realschule uit Kranenburg gingen er met de derde prijs in de categorie partnerscholen vandoor. Hiermee hebben de deelnemende scholieren 250 euro voor de hele klas gewonnen.

De Euregio Rijn-Waal in Kleve organiseerde de wedstrijd dit schooljaar voor de tweede keer. De scholieren gingen aan de slag met vragen als ‘Hoe zou de grensregio eruitzien als Nederlanders en Duitsers niet in vrijheid (samen) konden leven?’, ‘Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren?’ en ‘Hoe zien de komende 75 jaar eruit?’ en werden uitgedaagd om hierover een creatieve inzending in te sturen. Vervolgens boog een vijfkoppige jury zich over de veelzijdige bijdragen, die dit jaar vooral uit filmpjes, posters en Instagramstories bestonden.

Puberruil 

De scholieren van de Euregio Realschule uit Kranenburg en het Notre Dame College uit Ubbergen kozen voor het concept van Puberruil. Een scholiere uit 2020 kwam terecht bij een familie in oorlogstijd en maakte kennis met honger, angst voor verraad en maatregelen als verduistering. De jongen uit dit oorlogsgezin kwam terecht in onze tijd en had opeens voldoende eten, maakte kennis met de smartphone en ‘chillen’. Een goed doordacht concept, waarvan de jury erg onder de indruk was – vandaar dan ook de derde prijs.

Persoonlijk bezoek aan scholen

De winnaars zouden eigenlijk tijdens een grote prijsuitreiking in Nijmegen bekend worden gemaakt. Door het coronavirus kon deze helaas niet doorgaan – dus is de Euregio Rijn-Waal persoonlijk bij de winnende scholen langsgegaan om de prijzen te overhandigen. Met inachtneming van 1,5 meter afstand werden de oorkonde en de cheque aan Sharon Ebbers van de Euregio Realschule in Kranenburg overhandigd. Zij kijkt ernaar uit om de leerlingen te verrassen met het nieuws en hoopt dat ze weer snel een gezamenlijke activiteit met het Notre Dame College kunnen doen. Het prijzengeld heeft ook al een goede bestemming: het zal gebruikt worden voor de inzending van volgend jaar, in de hoop op een nog hogere waardering.