Geke Hartman bij een poster met daarop trotse transgender personen. (Foto Hidde Pel)
Geke Hartman bij een poster met daarop trotse transgender personen. (Foto Hidde Pel)

Geke Hartman wint Burgemeester Dalesprijs

Algemeen

Nijmegen - Geke Hartman mag vrijdag 25 januari de Burgemeester Dalesprijs in ontvangst nemen. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt ‘aan een persoon of organisatie die zich binnen Nijmegen inzet voor Artikel 1 van de Grondwet, waarin het non-discriminatiebeginsel staat’. Hartman krijgt de prijs voor haar werkzaamheden voor Pride Photo Nijmegen. Hartman: “Ik stel mezelf als doel de emancipatie van LHBTI’s en mensen met elkaar verbinden.”

Hartman stapte in 2016 in bij Pride Photo Nijmegen nadat ze werkzaam was geweest bij welzijnsorganisaties. “Ook toen heb ik me ingezet voor diversiteit en om verschillende groepen met elkaar in contact te brengen.” Ze heeft inmiddels projecten van de grond gekregen als de ‘Nacht van de Ommetjes’, een wandeling langs historische LHBTI plekken. “Niet met als doel om louter mensen van LHBTI bij bijeen te brengen maar ook om bruggen te slaan tussen mensen van alle seksuele voorkeuren en genderidentiteiten. Het stimuleren van acceptatie spreekt mij aan.”

De tentoonstelling die de meeste aandacht wist te trekken was ‘Trots!’ die in het najaar op Plein 1944 te zien was. Transgender personen werden op grote foto’s afgebeeld waarop ze hun verhaal van trots vertelden. “Veel mensen waarschuwden ons dat het een lastig project zou worden”, vertelt Hartman. “Dat het niet zou lukken, dat transgender personen niet openbaar afgebeeld zouden willen worden of dat de borden vernield zouden worden. Dat maakte het voor mij juist de uitdaging om het tot een succes te maken. Uiteindelijk is het gelukt, stroomden de aanmeldingen binnen van transgender modellen en zag je mensen voortdurend met elkaar het gesprek aangaan terwijl ze borden bekeken.”

Er wordt hard gewerkt aan nieuwe initiatieven om diversiteit in Nijmegen nog meer op de kaart te zetten. Zo ambieert Hartman om de ‘Trots!’ campagne uit te breiden naar andere steden. “Er is veel belangstelling. Zo hebben bijvoorbeeld de HAN en het ROC Nijmegen al de foto’s van expositie tentoongesteld voor hun studenten. Daarnaast willen we samen met het COC ook graag een helpende hand bieden aan LHBTI vluchtelingen. En in 2020 willen we een project starten in de Stevenskerk om meer diversiteit in de kerk te bewerkstelligen samen met het Board with Church.”

Ondanks de positieve reacties op haar expositie, ziet Hartman dat er nog altijd veel werk aan de winkel is op het gebied van acceptatie. “We leven in een tijd waarin vooruitgang wordt geboekt maar we moeten waakzaam blijven. Nog steeds hebben we te maken met discriminatie, zoals uitgesproken wordt in Nashville verklaring. Maar uiteindelijk vind ik de verandering van de samenleving interessanter dan de mening van kleine groeperingen.”

De prijs wordt uitgereikt in het stadhuis op vrijdag 25 januari. Sinan Can verzorgt de burgemeester Daleslezing. Aanvang 20.30 uur, voor iedereen toegankelijk. Meer info: www.daleslezing.nl.

(Tekst: Hidde Pel)