Afbeelding

Korte film festival Go Short

Algemeen

Nijmegen - Go Short - International Film Festival Nijmegen bestaat dit jaar tien jaar. Het festival viert dit vijf dagen lang aan de hand van 429 korte films. Hoogtepunten uit de afgelopen jaren, tien jaar aan favorieten, een eigen 360º VR bioscoop én een ijzersterke competitie geven deze speciale editie een feestelijk tintje. Vanaf woensdag 11 april tot en met zondag 15 april staat Nijmegen in het teken van de korte film en zullen honderden nationale en internationale filmmakers de stad aan doen om Go Shorts verjaardag te vieren.

Woensdag 11 april om 20.00 uur is de officiële opening van het festival. Tijdens deze avond beleeft de Zweedse korte film JUCK (Thrust) haar Nederlandse première. Juck van regisseurstrio Olivia Kastebring, Julia Gumpert en Ulrika Bandeira volgt de all female dansgroep die op een baanbrekende manier onderzoekt hoe er tegen vrouwelijkheid wordt aangekeken. Op dezelfde avond, woensdagavond om 22.00 uur, vindt ook de opening van de 360º VR bioscoop op het festivalterrein plaats. Tijdens dit filmblok vertoont Go Short meerdere prijswinnende korte VR-films die gezamenlijk te zien zijn.

Statement

Geïnspireerd door de krachtige boodschap van de korte film JUCK, wil Go Short een statement maken voor de vrijheid van meningsuiting, tolerantie en positiviteit. Daarom verzamelen op zaterdagmiddag 14 april om 15.00 uur de leden van JUCK, filmmakers, actrices, studenten en iedereen die zich aangesproken voelt om aan te sluiten, op het festivalterrein met de uitdaging om te verbinden met elkaar en een zo lang mogelijke ketting te maken door handen vast te houden.

Kaartverkoop van start

Tickets voor het hét kortefilmfestival van Nederland zijn nu te koop. Om de keuze uit het grote aanbod wat makkelijker te maken, maakten onder andere actrice en Cinetree-oprichtster Hanna Verboom, tv-presentator en jurylid Tim den Besten en festivaldirecteur Kirsten Ruber een shortcut met hun favorieten. Deze shortcuts zijn terug te vinden op www.goshort.nl.

In vijf festivaldagen worden de beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Dit jaar richt Go Short haar spotlights op de poëtische filmmaakster Eva Weber, de droogkomische Patrik Eklund en veelzijdig filmland Ierland. Sinds 2017 is Go Short de officiële gateway naar de Oscars. Jaarlijks komen zo’n 19.000 bezoekers naar het festival.