De maatjes Boi en Mustafa.
De maatjes Boi en Mustafa. Foto: Melissa Cooke

Maatjesproject: Samen integreren in de wijk

vr 22 okt 2021, 11:00 Algemeen

NIJMEGEN - Op de bank bij Boi thuis vertellen Mustafa en Boi over hun maatjesschap. De sfeer is ontspannen. “We zijn eigenlijk nog weinig met de taal bezig”,  geven ze lachend toe. Boi leert een beetje Arabisch van Mustafa, Mustafa Nederlands en gebarentaal van Boi. Maar ze communiceren vooral nog in het Engels. Om echt contact te kunnen maken. 

En dat is duidelijk gebeurd. Het gaat veel over interculturele verschillen en over het gebruik van taal. Over bijvoorbeeld hoe ze in Syrië de leeftijden anders tellen dan in Nederland. “In Syrië zeggen we dat mijn zoon jaar is (bezig in zijn achtste levensjaar), maar in Nederland zeggen ze dat hij 7 is’Er gaat voor beiden een wereld open in dit contact. 

 Mustafa en Boi zijn net voor de zomer aan elkaar gekoppeld in het kader van het maatjesproject ‘Vluchtelingen Vooruit’ van het Huis van Compassie Nijmegen. Binnen dit project worden vluchtelingen gekoppeld aan een maatje. De vluchtelingen volgen bij het ROC Nijmegen de inburgeringscursus. De koppels spreken wekelijks af en ondernemen samen leuke activiteiten. Hierbij staat het oefenen van de Nederlandse taal centraal. Denk hierbij aan activiteiten zoals wandelen, de markt bezoeken, koffie drinken, maar ook samen vrijwilligerswerk doen. 

 Mustafa en Boi hebben in de zomer zich als vrijwilliger ingezet bij de bouwweek waaraan hun zoons deel namen. Boi woont nu twee jaar in Brakkenstein, Mustafa 11 maanden“Tijdens zo’n activiteit voelt het alsof we samen integreren in deze wijk”, vertelt Boi“Hoe meer mensen je in de wijk kent, hoe meer je je er thuis gaat voelen natuurlijk.” 

 En wat willen ze nog met elkaar ondernemen? Tot nu toe hebben ze vooral veel met elkaar gekletst. Ze lachen allebei. Ze willen gaan fietsen, wandelen... en misschien zelfs wat hardlopen om de ‘corona’ kilo’s eraf te krijgen JEn natuurlijk zullen ze steeds meer Nederlands gaan praten met elkaar. Mustafa vindt de aanvulling van een maatje naast zijn inburgeringscursus fijn om steeds meer Nederlands in de praktijk te kunnen oefenen.  

 Het Huis van Compassie Nijmegen zoekt nog meer maatjes. Heb je interesse om een maatje te worden om iemand wegwijs te maken in Nijmegen en de Nederlandse taal te kunnen oefenen? Neem dan contact op met Melissa Cooke melissa@huisvancompassienijmegen.nl of 06-51839893.