Elly Konings (links) en Fenna Beumeler. (Foto: Ellen Koelewijn)
Elly Konings (links) en Fenna Beumeler. (Foto: Ellen Koelewijn)

LEF, ontmoetingsplaats voor jongeren geraakt door kanker

Algemeen

NIJMEGEN - Met leeftijdgenoten kon haar dochter moeilijk praten over haar aan kanker overleden vader. Dat zette moeder Elly Konings aan het denken. De oprichting van LEF is er het gevolg van. In het Marikenhuis in Nijmegen kunnen tieners die geraakt zijn door kanker elkaar ontmoeten en hun gevoelens uiten.

Door Vincent Bos

Elly Konings en Fenna Beumeler hebben gemerkt dat tieners van 12 tot 18 jaar behoefte hebben aan lotgenotencontact. In gesprekken met andere pubers kunnen ze hun gevoelens wel benoemen, maar begrip is er niet altijd. Anders is dat als je in gesprek bent met leeftijdgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.

Elly Konings bracht dat in een artikel voor LEF onder woorden. Ze schrijft: ‘Mijn dochter was 16 jaar. Haar hele middelbare schooltijd, haar puberteit, was haar vader zeer ernstig ziek. Een maand voor haar eindexamen overleed hij. Na een aantal maanden was haar verdriet nog niet over. Weinig energie voor leuke dingen, wel erg veel behoefte aan begrip en verbinding. Ze zat nog middenin de verwarring, de angst en de boosheid. Maar een aantal vriendinnen vond het welletjes. Het moest onderhand maar eens klaar zijn.’

Gevoelens delen

Zover was de dochter van Elly Konings nog lang niet. “Ze wilde er nog wel duizend keer over vertellen. Ze moest haar verhaal kwijt. Ze wilde haar gevoelens juist delen met een ander. Daarom willen we met LEF jongeren helpen die worstelen met hetzelfde gevoel”, leggen Konings en Beumeler het doel uit van dit nieuwe initiatief.

Kinderen kun je bij uit elkaar zetten om te praten. Bij pubers is dat anders, zeggen ze. “Pubers willen alles graag zelf doen. Ze maken zich los van het ouderlijk systeem. Maar het is voor tieners lastig om met elkaar in contact te komen. Dat heeft te maken met hun levensfase.”

LEF wil de verbindende factor zijn

LEF wil voor die jongeren die geraakt zijn door kanker in hun omgeving de verbindende factor zijn. De inbreng van jongeren is daarbij belangrijk. Waar hebben zij behoefte aan? LEF wil in het Marikenhuis jongeren de ruimte bieden om met elkaar in gesprek te komen, ervaringen uit te wisselen, met elkaar mee te denken.

Rond de vuurplaats

“We kiezen voor themabijeenkomsten, workshops of een creatieve avond. Chillen kan of een samenkomst bij de vuurplaats”, zeggen Konings en Beumeler. Het Nijmeegse Marikenhuis is een voor de hand liggende locatie want dat is al een ontmoetingsplek voor mensen die geconfronteerd worden of zijn met kanker.

“Mijn dochter vindt het een geweldig initiatief. Ze kwam laatst in de stad iemand tegen met wie ze over hun problemen gesproken had. Die tiener had die ontmoeting heel fijn gevonden.” Het geeft aan LEF in een behoefte voorziet.

Kick-off

De kick-off van LEF is op woensdag 3 november van 19.00 tot 21.00 uur in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Kijk voor meer informatie op de website www.marikenhuis.nl.