Een deelnemer aan het onderzoek ligt klaar voor een hersenfoto.
Een deelnemer aan het onderzoek ligt klaar voor een hersenfoto.

Nijmeegs onderzoek naar hersenen dertigers in volle gang

Algemeen

NIJMEGEN - Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek zijn op één derde van de dataverzameling om het dertigersbrein te ontrafelen. Met de Healthy Brain Study willen zij nog beter begrijpen hoe het menselijk brein werkt en bijdragen aan ‘gelukkigere, gezondere en meer weerbare mensen’. Inmiddels zijn 500 dertigers met het onderzoek begonnen of hebben dit al afgerond. 

“Mensen in de dertig zitten in een turbulente periode van hun leven. Het is een periode waar mensen veelal op zichzelf wonen, een huis kopen of huren en soms kiezen voor de komst van kinderen”, vertelt projectmanager Lucy Overbeek. “Onderzoekers zijn nieuwsgierig wat deze periode voor effect heeft op het brein.”

Stress

Het dertigersbestaan is volgens onderzoek Koen Haak een stressvolle tijd. Daarom is deze groep in zijn ogen interessant. De dertiger maakt belangrijke keuzes en de onderzoeker is nieuwsgierig hoe het brein daarop reageert. Met zijn expertise van MRI-scans vertelt hij dat je ook kan zien in het brein of er een mate van stress is geweest. “Effecten van stress zijn te zien in het brein.” Van stress weten we dat dit het brein beïnvloedt in hoe we denken en hoe we ons voelen. Wij willen dus echt kijken hoe dit nu eigenlijk komt”, voegt collega Overbeek toe.

Deelnemers gezocht

Het onderzoek is nog niet afgerond, want er zijn nog niet genoeg deelnemers. In totaal zijn er 1000 nodig. De onderzoekers zijn in de omgeving van Nijmegen op zoek naar nog 500 gezonde dertigers die willen meedoen. Geïnteresseerden kunnen zich via www.dertigersbrein.nl opgeven.

Meetmoment

Iedere deelnemer krijgt in een jaar tijd drie meetmomenten. Daartussen zit steeds zo’n vier maanden tijd. Er worden elke keer analyses gemaakt van bloed, urine, ontlasting, haar en speeksel. Daarnaast meten deelnemers thuis bijvoorbeeld hoeveel ze bewegen en hoe ze slapen. Tijdens een testdag op het lab wordt onder andere een hersenfoto gemaakt en doen deelnemers een fittest. Na afloop van de dag op de Radboud Campus vullen deelnemers vragenlijsten in.

Dynamische dertigers

De resultaten geven volgens Overbeek de dynamiek van het lichaam weer. “Door deze resultaten te combineren met de resultaten van andere metingen en vragenlijsten ontrafelen we de dynamische wisselwerking tussen onze hersenen en ons lichaam”, legt de projectmanager uit. Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek naar het dertigersbrein is afgerond. “Door zoveel gegevens te verzamelen, creëer je een databron voor de toekomst. Door deze data te analyseren, kunnen meerdere onderzoekers hier straks baat bij hebben”, besluit Haak.