Jeroen de Blij.
Jeroen de Blij. Foto: Joep van Aert - Joep.Photo

Geen openbare programmering in 2022: ‘De lol is eraf’

za 15 jan 2022, 09:00 Algemeen

NIJMEGEN - In theater VIER in Nijmegen programmeert eigenaar Jeroen de Blij met een groepje betrokkenen sinds 7 jaar intieme voorstellingen. “De unieke en kleinschalige setting van het theater in het centrum van Nijmegen maakt een toneelstuk, kleinkunst, muziek of literaire avond tot een bijzondere belevenis. Maar het plezier is weg”, aldus De Blij.

Door Marcel Witlox 

De reden? De coronamaatregelen. “We staan teveel stil, er zijn teveel beperkingen, opgelegde maatregelen en onzekerheid. Dat alles is er de laatste twee jaar geweest en ik zie het nog niet ophouden. En nóg meer wachten, meebewegen en vooral makers aan een lijntje houden, dat wil ik niet.”

“En daarbij, ik heb ook weerstand om beleid te handhaven waar ik niet volledig achter sta. Ik bedoel dan mensen de toegang moeten ontzeggen alleen omdat zij ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren.” 

“Kort samengevat, de lol is eraf. Ik wil mijzelf niet dwingen in stramienen, makers geen toezeggingen kunnen doen en me alleen bezighouden met meters afstand, kaartjes, maximaal aantal bezoekers, euro’s. En plezier is nu precies hetgeen waarom ik het doe.”  

“We bieden bezoekers een intieme ervaring en makers een 
laagdrempelig podium”

De Blij heeft daarom besloten het theater dat gevestigd is aan Derde Walstraat 98 in Nijmegen in 2022 ‘in pauzestand’ te zetten en geen openbare, culturele programmering samen te stellen. 

“Mijn energie en aandacht gaan nu volledig naar de activiteiten van mijn trainingsbureau DBTA, waarvoor het theater een werkplaats blijft. Het bureau levert leer- en ontwikkelprogramma’s, waarbij (theatrale) beleving een belangrijk onderdeel is. Dit jaar vinden nog wél besloten, thematische bijeenkomsten plaats.”
Gaat hij de reuring in Theater VIER missen? “Absoluut! Zeker de momenten dat ik ervaar dat publiek geraakt wordt door hetgeen ze beleven in de intimiteit van Theater VIER, dat ik zie dat verbeelding impact heeft, iets in beweging zet.”

Onder normale omstandigheden vinden jaarlijks in Theater VIER zo’n 20 tot 25 voorstellingen plaats. Denk aan kleinkunst, toneel/monologen, muziek, literaire avonden. “De afgelopen twee jaar waren dat er slecht vier!” 

“Theater VIER voorziet in een behoefte. We bieden bezoekers die niet vaak naar theater gaan een persoonlijke, intieme ervaring. We geven jonge en nieuwe makers met kwalitatief goede producties een laagdrempelig podium. Ons culturele aanbod is zeg maar ‘minder commercieel gedreven’.”

Eind 2022 bekijkt De Blij of er voor 2023 weer een openbaar cultureel programma komt. “Gedurende deze ‘pauze’ zal ik via de website en nieuwsbrief belangstellenden op de hoogte houden en ga ik ervan uit dat we elkaar vroeg of laat weer treffen!”

Voor meer informatie kijk op www.vierhettheater.nl.