Plannen voor nieuwe woningen in centrum Nijmegen

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen, Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss en Talis verkennen samen de mogelijkheden voor woningbouw aan en achter de Van Schaeck Mathonsingel. Ook het naastgelegen kantoorgebouw wordt hierbij betrokken. In de eerste plannen is sprake van ongeveer 350 woningen in verschillende gebouwen.

“De woningnood in Nijmegen is groot. Vooral voor een- en tweepersoonshuishoudens. Plekken om woningen te bouwen zijn schaars en ook de randen van de stad raken vol. We moeten steeds meer kijken naar kansen die er in de stad zijn”, aldus Michael Hendriks, directeur van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “En als samenwerken meer kan opleveren, is het goed om dat te onderzoeken”, aldus Ronald Leushuis, bestuurder Talis. De partijen verkennen daarom in samenwerking met de gemeente dit jaar de mogelijkheden om woningbouw aan en achter de Van Schaeck Mathonsingel te realiseren.

Wethouder Noël Vergunst: “Het hele stationsgebied ondergaat de komende jaren een metamorfose. Daar hoort ook dit gebied bij. Op deze plek is het goed dat we verkennen wat de gezamenlijke mogelijkheden zijn voor het toevoegen van betaalbare woningen. De komende maanden onderzoekt de gemeente wat kan in het gebied vlak achter Keizer Karelplein, richting het station.”

Groot gebied

Talis was al in overleg met de buurt bezig met plannen voor kleinschalige sociale woningbouw achter de Van Schaeck Mathonsingel. Op die plek staan nu garageboxen. De eigenaren van het kantoorgebouw aan Keizer Karelplein 32 dachten samen met Hendriks Bouw en Ontwikkeling al na over de toekomst van hun gebouw met behoud van het huidige kantooroppervlak. Ook de twee gebouwen met duurdere huurwoningen aan de Van Schaeck Mathonsingel gaan onderdeel uitmaken van een plan. Deze woningen zouden binnenkort in de verkoop komen maar Talis wacht nu eerst de onderzoeken af. Door ook deze gebouwen te betrekken, ontstaat er een flink gebied van ongeveer 9.000 m2. 

Meer woningen 

“Door samen te werken en het gebied te vergroten, kunnen de partijen aanzienlijk meer woningen toevoegen. Het biedt Talis de mogelijkheid om het drievoudige aan sociale huurwoningen te realiseren. Bovendien is er ook ruimte voor betaalbare en duurdere koop. Dit zorgt voor een gevarieerde buurt. Het idee is dat op het terrein van Talis 200 woningen komen, waarvan ongeveer 130 betaalbare woningen. Ongeveer 90 van deze woningen worden sociale huurwoningen. De plannen voor het kantoorgebouw zullen zich richten op multifunctioneel gebruik van de plint en toevoeging van commerciële huur- en koopwoningen”, aldus Leushuis.

Impact voor de omgeving

De partijen onderzoeken ook de impact op de omgeving. Hendriks: “Om de aantallen te halen waar we nu aan denken, worden de gebouwen hoger en komen er ook méér gebouwen. Zodra er meer duidelijkheid is over de haalbaarheid en de kaders, gaan we in gesprek met omwonenden.” 

De eerste aandacht van Talis gaat uit naar de twaalf bewoners in de duurdere huurappartementen. Leushuis: “Sommige bewoners hadden gehoopt hun woning van ons te kopen. Met iedere bewoner willen we individueel gesprekken voeren om samen een oplossing te vinden. De verwachting is dat de komende twee jaar iedereen in de woning kan blijven.”

De komende maanden onderzoeken de partijen wat haalbaar is. Dat hangt ook af van de onderzoeken van de gemeente, die naar verwachting vóór de zomer zijn afgerond. Mocht een en ander het niet haalbaar zijn, dan gaan de partijen elk verder met eigen plannen.