Afbeelding

Tips om je elektrische auto op te laden in Nijmegen

Algemeen

Elektrisch rijden is razend populair. Zo meldt het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) dat er eind februari 2022 in totaal bijna 400.000 elektrische auto’s en plug-in hybrides op de Nederlandse wegen reden. Ben je zelf ook van plan de overstap naar elektrisch rijden te maken? En woon je in het mooie Nijmegen? Dan is het handig om te weten wat de laadopties precies zijn! We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

  1. Openbaar laden? Vergelijk laadpasaanbieders!

Volgens Chargemap beschikt Nijmegen over 388 oplaadpunten. Een mooi aantal. Iedereen mag laden aan deze oplaadpunten, zolang je maar een laadabonnement hebt. Er zijn veel verschillende aanbieders van laadabonnementen. Denk aan Eneco of Engie. Als je met een aanbieder een contract afsluit, ontvang je een laadpas waarmee je kan opladen aan een openbare laadpaal. Tip: neem een kijkje bij meerdere aanbieders, want de tarieven verschillen nogal wat.

  1. Kijk of je zelf een openbare laadpaal kunt aanvragen

Staat er geen openbare laadpaal binnen 250 meter afstand van je woning? Dan kun je bij de Gemeente Nijmegen zo een laadpaal aanvragen. Volledig kosteloos. Houd er wel rekening mee dat de plaatsing tot 8 maanden kan duren. De gemeente bepaalt waar de laadpaal geplaatst gaat worden binnen die 250 meter. De exacte plek kun je zelf dus niet kiezen. Een andere kanttekening is dat iedereen mag laden aan een openbare laadpaal, waardoor de kans bestaat dat er niet altijd plek voor je is. Daarom is het ook goed om de aanschaf van een eigen laadpaal in overweging te nemen!

  1. Thuis laden? Kies een slimme laadpaal

Een eigen laadpaal heeft als grootste voordeel dat er altijd plek is voor je om te laden! Ook als de parkeerplek van je auto voor een trottoir ligt, is een eigen laadpaal geen probleem. Van de Gemeente Nijmegen mag je de laadkabel over het trottoir leggen, mits je deze afdekt met een rubber mat. Dan kan niemand erover struikelen.

Als je kiest voor de aanschaf van een laadpaal, is het handig om direct te kiezen voor een slimme laadpaal. Zo heeft Lanova Laadpalen een laadpaal op de markt gebracht waarbij je, dankzij het Load Guard Systeem, kan laden via zonnepanelen. Via een handige Web Interface maak je ook nog al je laadsessies inzichtelijk en is het mogelijk de stroomkosten direct te verrekenen met je werkgever.

  1. Ga voor lease

Helaas heeft de Gemeente Nijmegen geen subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een laadpaal. Gelukkig is er ook Lanova Lease, waarmee je al voor € 10,- per maand een eigen laadpaal beschikbaar hebt. Met de huidige elektrisch rijden subsidies en de voordelen van lease is de overstap naar elektrisch rijden makkelijk gemaakt!