Gezellig badmintonnen, ook met Parkinson.
Gezellig badmintonnen, ook met Parkinson. Foto:

BC Mariken start Parkinson-badminton

Algemeen

NIJMEGEN - Bewegen houdt ons fit! Voor mensen met de ziekte van Parkinson is het extra belangrijk om te blijven bewegen. Recent onderzoek toont aan dat mensen met Parkinson die blijven sporten minder snel achteruit gaan. Terwijl ze door hun ziekte juist meer moeite hebben om te bewegen. Daarom heeft BC Mariken een speciale training opgezet voor mensen met Parkinson. “Sommige mensen gaan door het zien van de shuttle zelfs automatisch sneller lopen!”, aldus BC Mariken.

“Tijdens de training doen we gericht een aantal oefeningen om het badmintonnen onder de knie te krijgen, maar er is ook speciale aandacht voor oefeningen die extra belangrijk zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson. Daarnaast staat spel steeds op de voorgrond en willen we samen plezier maken.”

“Hoewel badminton een goede sport is om actief te blijven, vraagt ze wel een zeker niveau van mobiliteit. We streven er naar de oefeningen recht opstaand en in beweging uit te voeren. Twijfel je of de sport geschikt is voor jou? Neem gerust even contact met ons op of bespreek het eens met je fysiotherapeut of arts.”

Initiatiefnemers

Dit initiatief is opgezet door Helena Cockx, arts-onderzoeker bij de Radboud Universiteit en trainster bij BC Mariken, en Clark Nowack, docent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en voorzitter recreanten commissie bij BC Mariken. In een studentenonderzoek van de HAN hebben Helena en Clark met drie vrijwilligers met Parkinson een opzet gemaakt voor een specifieke training.

Bent of kent u iemand met Parkinson die graag zou willen badmintonnen? Kom een keer meespelen (gratis zonder verplichting). Neem contact op met helena.cockx@gmail.com, clark.nowack@han.nl of kijk op de website:
www.bcmariken.nl/pbadminton.