Boven vlnr, Johanne Pamperin, Freek Groeneboer en Ime Koster. Onder vlnr. Bauke Loonstra, Max Schonenberg en Lars Bressers.
Boven vlnr, Johanne Pamperin, Freek Groeneboer en Ime Koster. Onder vlnr. Bauke Loonstra, Max Schonenberg en Lars Bressers. Foto: René Schonenberg

Nijmeegs studententeam in actie voor Oekraïne

Algemeen

NIJMEGEN - Een team van zes Nijmeegse studenten zet zich in voor Oekraïners op de vlucht en aan het front. Ze organiseren ritten naar de Pools-Oekraïense grens om warmtebronnen, medicijnen en levensmiddelen te leveren en vluchtelingen een veilig onderdak te kunnen bieden in Nederland.

Een aantal Leidse studenten heeft afgelopen jaar het initiatief Keep Them Warm opgericht. “Doel is de inwoners van Oekraïne warm te houden in deze koude maanden. Om de levens achter de oorlog en de onmisbare noodzaak voor humanitaire hulp niet naar de achtergrond te laten verdwijnen, zijn wij de Nijmeegse tak van Keep Them Warm gestart”, aldus Lars Bressers namens het Nijmeegse team. 

“We vertrekken woensdag 22 februari voor een eerste rit met twee negen-persoonsbussen naar Przemysl, een Poolse stad aan de Oekraïense grens. Na twee dagen rijden komen we aan bij onze partnerorganisatie The Canada Way, een groep Canadese ex-militairen die de spullen vanaf daar door de meest gevaarlijke delen van Oekraïne naar getroffen burgers en het front brengen. Via hen blijven we ook op de hoogte welke spullen het dringendst nodig zijn.”

“Op 25 februari zullen we een indrukwekkende tweedaagse reis terug maken; we nemen dan namelijk twaalf vluchtelingen mee terug naar Nederland. Deze vluchtelingen zijn zorgvuldig uitgekozen door onze andere partnerorganisatie, On My Way UA. Zij coördineren alles nauwgezet zodat we deze vluchtelingen vanuit Przemysl veilig naar het vluchtelingenopvangcentrum in Utrecht kunnen brengen.”

Voorafgaand aan deze tocht voeren de studenten acties om de bussen te vullen met warmhouders, levensmiddelen en medicatie. “We willen naar Polen afreizen met twee tot de nok toe gevulde bussen. Samen als Nijmegenaren kunnen we een deel van de hulp bieden die nog steeds broodnodig is! U kunt het initiatief steunen door een donatie te doen. Bij succes willen we meerdere trips organiseren. Spullen als slaapzakken, mutsen, en thermokleding  zijn ook erg welkom. Voor aankomende centrale inzamelacties in de stad en een lijst van benodigde spullen; volg ons via social media. Voor vragen of donaties van grote hoeveelheden spullen, schroom niet om ons te benaderen via keepthemwarm.nijmegen@gmail.com.”

Donatie via: linktr.ee/keepthemwarm_nijmegen

Voor meer informatie: www.keepthemwarmukraine.com of kijk op omwua.nl/nl. 

Afbeelding