Bomen planten.
Bomen planten. Foto:

Leerlingen Notre Dame op expeditie naar Malawi

Algemeen

UBBERGEN - Twintig leerlingen van Notre Dame zijn begin maart naar Malawi geweest voor een bezoek aan de partnerschool en om lokale projecten te bezoeken die de school steunt. 

Doel van de reis was om de leerlingen een ervaring voor het leven mee te geven door een derde wereldland, en in het bijzonder de partnerschool in Zomba, te bezoeken waarmee de school al vijf jaar een scholenband heeft. 

 ”Onze twintig leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hadden samen met vier docenten een jaar van voorbereiding achter de rug om een echte hechte groep te worden en dat bleek: in de bus naar Brussel werd volop gezongen en zat de sfeer er goed in. Vanuit Brussel vlogen we naar Wenen, door naar Addis Abeba en weer door naar Malawi. Wat een ervaring, vooral ook voor een aantal leerlingen dat überhaupt nog nooit gevlogen had!”

Cultuuromslag

“Eenmaal aangekomen gingen we met de bus naar Zomba, ons thuis voor de komende 10 dagen. Een cultuuromslag want in een tropische temperatuur was op de weg al meteen van alles te zien. Wandelende mensen met kindje op de rug, mand op het hoofd en vaak op blote voeten. Een weg die vol kuilen zit, marktkraampjes langs de weg waar de handel plaatsvindt, veel bedrijvigheid!”

Warme ontvangst

“De eerste dag gingen we meteen op weg naar onze partnerschool Chingale secondary school. Wat een warme ontvangst met djembé en dans! We werden meteen opgenomen in de gemeenschap, we dansten mee en de ontmoeting van onze leerlingen en de studenten daar was een groot succes.” 

“Door het volgen van lesjes en het doen van sportactiviteiten hebben we onze band versterkt en zijn we meer van elkaars cultuur te weten gekomen en, niet onbelangrijk, we hadden heel erg veel lol samen!”

“Naast het bezoeken van onze partnerschool stonden ook lokale projecten op het programma. Hoe leven de mensen in hun huisjes met een watertappunt? Hoe ziet hun dag eruit? Wat eten ze eigenlijk? Genoeg vragen die onze leerlingen met eigen ogen konden beantwoorden.” 

Bezoek aan dorpje Tundu waar Olivia een groep vrouwen onderwijst in de Engelse taal, met krijtbord en zittend op de grond, soms zelfs met kind aan de borst. Doel is om zich beter te ontwikkelen, hoe mooi! Maispap mee mogen koken op een vuurtje van gesprokkeld hout, een kerkdienst met een gospelkoor bijgewoond, en, last but not least...een netball- en voetbalwedstrijd gespeeld Nederland- Malawi! Het was een groot feest met alle dorpelingen rondom het veld.”

Bomen planten

“Het volgende project wat we bezocht hebben was eiland Chisi in lake Chilwa. Doel was om te leren van de eilandbewoners, de community daar te steunen en samen bomen te planten. De reis ernaartoe zat al vol verrassingen. Toen de bus niet verder kon vanwege te veel water op het zandpad besloten we de 4 kilometer te gaan lopen in de brandende zon. We hadden geen keus. Wat was het een feest voor onze leerlingen toen er na een half uur tien motortaxi’s aan kwamen rijden waar we achterop konden springen! Een gave nieuwe ervaring erbij om nog maar niet te spreken over de handgemaakte houten bootjes op weg naar het eiland.” 

“Niks motorboot maar alles met de hand met een speciale techniek: met een lange stok werd de boot voortgeduwd door een gespierde jongeman. En weer zingen in de boot! Op het eiland aangekomen moesten we ons eerst melden bij de ‘chief’, het opperhoofd van de community. Vol ontzag gingen we daarna samen de boompjes planten en de meegebrachte lego aan de kinderen uitdelen. Materiaal waar de kinderen super blij mee waren en waar ze zich prima mee kunnen ontwikkelen.”

Afrikaanse dans

“Ook hebben we de Makongwa secondary school bezocht, waarvan onze contactpersoon nu hoofd is geworden. Een splinternieuwe school uit december 2022 waar we wederom een zeer speciaal warm welkom kregen met echte Afrikaanse dans met maskers en ook lessen hebben gevolgd en gegeven. Onze leerlingen keken hun ogen uit.”

“De laatste dagen hebben we wat uitgerust van al deze nieuwe ervaringen. Een fantastische jeep- en bootsafari en de euforie bij het zien van een echte leeuw op 10 meter afstand was ongekend. Verder overal nijlpaarden, olifanten, koedoes, pumba’s, teveel om op te noemen en erg mooi om in het echt te zien.”

Goed besteed

“Met een groep jong-volwassenen op expeditie naar Malawi; het was een feestje. Het besef hoe bijzonder het was, komt pas als je weer terug in Nederland bent. De verbinding met onze partnerschool is alleen maar sterker geworden. We hebben gezien dat onze donaties namens de kerstacties van afgelopen jaren goed besteed zijn; het schoolgeld, de stapelbedden, de tafels, de stoelen, het is zo welkom.”

“Wij geven maar zij geven nog veel meer terug in warmte en liefde voor ons en dat terwijl ze zelf vaak niks bezitten, echt niks. We zijn met 24-en als wereldburgers teruggekomen met een koffer vol prachtig mooie herinneringen en vooral....met een andere kijk op de wereld zoals een leerling zo mooi zei: ‘ik zal nooit meer bij mijn moeder gaan klagen’.”

Crowd funding

“Helaas kwam nét na ons vertrek cycloon Freddy over Malawi geraasd. Met enorme windkracht en ongekend veel regen is er veel schade aangericht. Ook Zomba en Tundu zijn flink getroffen. Omdat we zo hartelijk zijn ontvangen, doet dat extra pijn. De ouders, van de leerlingen zijn daarom spontaan een actie begonnen om via ‘crowd funding’ geld in te zamelen om onze lokale contacten rechtstreeks te kunnen ondersteunen. Want huizen zijn ernstig beschadigd en de oogst kan als mislukt worden beschouwd. Iedere steun kan helpen!”

Iedere bijdrage, hoe groot of klein ook, wordt gewaardeerd! Doneren kan via:

https://www.doneeractie.nl/notre-dame-steunt-malawi-na-cycloon-freddy/-75088

Afbeelding
Samen schilderen.
Teams van Nederland en Malawi.