Mogelijk toekomstbeeld: afsluiting Heyendaalseweg voor autoverkeer.
Mogelijk toekomstbeeld: afsluiting Heyendaalseweg voor autoverkeer. Foto: www.houdheyendaalsewegopen.nl

Zorgen over autoluwe campus: ‘Er is geen plan voor omliggende wijken’

Algemeen

NIJMEGEN - Bewoners van de wijken Brakkenstein en Park Heijendaal zijn een petitie gestart tegen het plan om de Heyendaalseweg af te sluiten voor autoverkeer tussen de Kapittelweg en de Houtlaan/Kwekerijweg. Zij zijn tegen de afsluiting, omdat deze leidt tot extra verkeer op de toch al drukke Houtlaan, Kwekerijweg, d’Almarasweg en Kapittelweg. ‘Onaanvaardbaar’, aldus de bewoners.

Het plan om de Heyendaalseweg af te sluiten komt uit de koker van de Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN en de gemeente Nijmegen. Zij streven naar een autoluwe/groene campus: het Plan Duurzaam Bereikbaar Heijendaal. Dit plan is onderdeel geworden van de gebiedsvisie Campus Heijendaal, dat na de zomer door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. De omliggende wijken willen niet de prijs voor een duurzame, groene campus betalen ten koste van de eigen duurzaamheid en leefbaarheid.

Veiligheid 

Uit verkeersonderzoek van het verkeersbureau Goudappel, in opdracht van de gemeente, blijkt dat afsluiting van de Heyendaalseweg het verkeer op wegen als de Kapittelweg en Houtlaan/Kwekerijweg, d’Almerasweg, Sint Annastraat en Groesbeekseweg tot 20 procent zal toenemen. De bewoners vrezen meer verkeersonveiligheid.

Als voorbeeld wijzen zij op de situatie rond de d’Almarasweg, waar dagelijks honderden kinderen naar en van school fietsen op een drukke smalle weg zonder vrijliggende fietspaden. De gemeente vindt de situatie ook gevaarlijk en wil de weg veiliger maken. Echter, met het afsluiten van de Heyendaalseweg zal de d’Almarasweg juist drukker worden. Onbegrijpelijk, vinden de bewoners.

Bereikbaarheid

De afsluiting betekent ook dat een belangrijke toegangsweg tot Brakkenstein wordt geblokkeerd, wat de bereikbaarheid van de wijk negatief beïnvloedt. Daarnaast maakt meer verkeer over de Kapittelweg de toegang tot Park Heijendaal via de Laan van Scheut en de Thesaurierweg moeilijker en onveiliger. De afsluiting zal ook de doorstroming van verkeer in Nijmegen verder onder druk zetten met het risico op sluipverkeer. Allemaal zaken waaraan de gemeente, volgens de bewoners, voorbijgaat als ze de wens van de RU honoreert zonder plan voor de omliggende wijken.

Petitie 

Meer informatie is te vinden op de website www.houdheyendaalsewegopen.nl. De petitie ondertekenen kan via www.petities.nl daar vind je de petitie onder de titel Houd de Heyendaalseweg open.