Jasper Cillessen in het shirt van het nationale team.
Jasper Cillessen in het shirt van het nationale team. Foto: Orange Pictures

Koeman laat Jasper Cillessen niet vallen: ‘Maar ik maak me wel zorgen’

Algemeen

NIJMEGEN - Ronald Koeman heeft Jasper Cillessen opgenomen in de voorselectie van Oranje. In ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie gaf Koeman vorige week tekst en uitleg over zijn keuze. Cillessen is de laatste weken onderwerp van gesprek, omdat de doelman een wisselvallige indruk maakt. 

Hoe de rol van Cillessen gaat zijn, wil Koeman niet zeggen. Zijn positie als eerste keeper lijkt hij na mindere optredens tegen Vitesse en SC Heerenveen wel kwijt. 

“Het lijkt me goed om dat eerst met hem te bespreken, voordat ik dat op tv doe”, aldus Koeman. “Of ik me zorgen maak om zijn mentale gesteldheid? Ja, daar spreek ik ook over met Patrick (Lodewijks, keeperstrainer, red.). Hij is ook twee keer bij NEC geweest om met Jasper te praten over de afgelopen weken.”

Onzeker

Terwijl een bandje afspeelt van Cillessen’s prestaties de afgelopen weken, vervolgt Koeman zijn verhaal. “Kijk, dat een keeper een keer een grote fout maakt, maakt niet uit. Dat overkomt iedereen. Maar ik maak me meer zorgen over de fout die hij vorige week tegen Heerenveen maakte. En vrijdag tegen Twente zag ik weer een paar onzekere momenten.”

Cillessen wordt voorlopig nog niet afgeschreven door Koeman. “Normaal gesproken is hij een zeer goede keeper, dan accepteer je ook foutjes. Het zal ook te maken hebben gehad met zijn situatie in de laatste wedstrijden, met een aantal fouten in een korte periode. Maar het lijkt me ook niet terecht om te zeggen dat hij definitief niet in beeld is. Als Cillessen in vorm is, is hij nog steeds een potentiële keeper van Oranje.”

Frans Hoek

Koeman wil tot slot nog wel wat zeggen over het jaar van Cillessen, dat tumultueus is te noemen. Cillessen werd begin november niet opgenomen in de selectie voor het WK in Qatar. Het WK waar hij zo naar uitkeek. “Ik heb niet het idee dat Jasper destijds qua keeper minder was dan de andere keepers die meegingen. Ik hoefde zelf de beslissing niet te nemen, maar ik kan me niet aan die indruk onttrekken.” Daarmee lijkt Koeman aan te geven dat er meer speelde dan enkel een kwaliteitskwestie, wat Frans Hoek zo stellig beweerde.

Oranje speelt medio juni de finalerondes van de Nations League. In de halve finale treft het Kroatië, waarna het het in een (troost)finale op mag nemen tegen de winnaar van Italië - Spanje.